Русия предлага на членовете на БРИКС съвместни изследвания на космическата си станция

Русия предлага на членовете на БРИКС съвместни изследвания на космическата си станция
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    28.07.2023
  • Share:

В предложение до БРИКС Русия предлага на страните да създадат специализиран модул на Руската орбитална станция (РОС), която се очаква да бъде изстреляна през 2027 г., пише Interesting Engineering.

 

 

 

Другите страни от организацията – Бразилия, Индия, Китай и Южна Африка – заедно с Русия ще могат да провеждат своите научни изследвания, обяви Юрий Борисов, генерален директор на руската космическа агенция „Роскосмос“, еквивалент на американската НАСА.

„Бих искал да предложа на партньорите ни от БРИКС да разгледат възможността да участват в този проект и да създадат със съвместни усилия пълноценен модул, който ще позволи на страните от БРИКС в рамките на проекта ROS да използват възможността, която им предоставя ниската околоземна орбита на [ROS], за да изпълняват своите национални космически програми“, заяви Борисов, цитиран от ТАСС.

Известно време след като Роскосмос официално обяви излизането си от Международната космическа станция през 2022 г. , като се позова на опасения за остаряването на модулите ѝ, космическата агенция обяви също, че ще изстреля своя собствена космическа станция, управлявана единствено от Русия, някъде около 2025 година.

Създаден е предварителен проект на космическата станция и скоро ще започне нейното изграждане.

МКС трябва да бъде изведена от експлоатация преди изстрелването на руската космическа станция
МКС, изстреляна преди 24 години, е един от последните останали канали за сътрудничество между Русия и САЩ.

Отбелязвайки нова глава в руското изследване на космоса, Борисов добави, че руската орбитална станция ще бъде следващата стъпка в развитието на пилотираната космонавтика.

През септември той каза, че космическата станция ще обикаля около полюсите на Земята, което ще ѝ позволи да наблюдава отвисоко огромната територия на Русия и да събира нови данни за космическата радиация, съобщи Ройтерс.

Русия планира мисии до Луната и Марс
Още през юни Центърът за подготовка на космонавти „Гагарин“, който е част от Роскосмос, заяви, че първоначално екипажът на ROS ще включва двама космонавти, които ще бъдат доставени до космическата станция и върнати с транспортни кораби с екипаж, за които ще бъдат обучени.

Според ТАСС новата станция се очаква да разработи и важни технологии за бъдещи космически полети, включително до Луната и Марс.

Борисов заяви също, че първоначално Русия е предложила на африканските държави възможността да участват в проекта ROS, а сега е отворена за сътрудничество с други държави.

Научно-енергийният модул на ROS ще бъде изстрелян през 2027 г. , а други четири модула ще бъдат изпратени в орбита през 2028-2030 г.

Станете почитател на Класа