Катасонов: Господарите на парите искат да станат господари на света с цифровата валута

Катасонов: Господарите на парите искат да станат господари на света с цифровата валута
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    28.07.2023
  • Share:

Докторът на икономическите науки Валентин Катасонов разказа пред Baltnews за глобалния проект на „цифровите валути“.

 


На 1 август ще влезе в сила законът за въвеждането на цифрова рубла и създаването на съответната платформа. Валентин Катасонов, доктор по икономика, председател на Руското икономическо общество „С. Ф. Шарапов“, разказа пред Baltnews защо Русия в частност и светът като цяло се нуждаят от цифрова валута.

– Г-н Катасонов, какво представлява цифровата рубла и защо е необходима?

– Цифровата рубла е един от вариантите на цифровата валута на Централната банка (ЦБ). Тенденцията за развитие на цифровите валути и банки започна преди три-четири години. Макар че някои държави започнаха да се подготвят за цифрови валути много по-рано. От моя гледна точка Китай започна най-рано.

В продължение на няколко години Пекин извършваше подготовката в тайна. Около 2017-2018 г. Китай започна да обявява нещо за цифровия юан, тъй като наближаваше фазата на пилотния проект и трябваше да разкрие картите си. Следих проекта за дигитален юан, проектите за дигитални валути на други държави, но дълго време не можех да разбера какво е това. За мен това беше един вид изкуствена конструкция – петото колело в каруцата.

Съществуват два вида традиционни пари – налични и неналични. Те са по депозитни и други сметки на търговските банки. Съществува статистика за това колко налични има, т.е. пари в брой, и колко са непаричните. Въпросът е защо се нуждаем от някакъв нов вид пари? За първи път през 2019 г. най-накрая получих отговор от китайски източник – висш служител в Китайската народна банка. Той каза „Подготвяме цифров юан, който да замени паричния юан“.

Картинката най-накрая ми просветна.

След финансовата криза от 2007-2009 г. имаше свръхпечатане на пари – [тогава] кризата беше потушена с помощта на печатарската преса. Подобно на свръхпроизводството на всяка стока: ако на пазара има твърде много от нея, цената пада. Същото може да се каже и за парите.

Цената на парите е техният лихвен процент. Те не само са паднали до нула, но са преминали в отрицателната лихвена зона. Съответно банковият бизнес започна да се срива, защото пасивната част от операциите са депозитите от които се очаква лихва не носят такава. В този смисъл, ако тя е нулева или отрицателна, вложителите започват да бягат.

През първата половина на миналото десетилетие активисти в борбата с кеша бяха именно търговските банки. Изведнъж сега в играта се включват централните банки. Започвам да осъзнавам, че цифровата валута на централната банка замества не само кеша, но и традиционните безналични пари на депозитите, които бяха имитирани от търговските банки и вкарани в собствени депозити. Тоест не само кешът, но и безналичната валута минава под ножа, за да се появява цифровата валута на Централната банка.

Банкерите също изпадат в паника, въпреки че се преструват, че всичко е наред.

За какво се прави това? Че да не би предишната парична система да беше незадоволителна? Можете да я критикувате, да я ругаете и ще имате право. Но тя просто трябваше да бъде подобрена, а не да се унищожава. Правят сега това, за да създадат електронен концентрационен лагер. Има доста откровени публикации на тази тема – всичко трябва да е в ръцете на Големия брат, [както] според романа на Дж. Оруел „1984“.
Разбира се, Големият брат ни е следил и преди, но това не е била съвършена система за проследяване. Големият брат можеше да проследява юридически лица, физически лица чрез посредници, като например търговски банки. Ясно е, че безкасовите парични транзакции са доста прозрачни. Но е по-добре и по-ефективно е, когато всичко ще бъде в ръцете на една институция, т.е. на Централната банка.

Както призна дори [председателят на Европейската централна банка] Кристин Лагард, цифровата валута-евро се подготвя, за да се упражнява ефективен контрол върху всички потребители на пари. Така че това не е технически въпрос. Това е геополитически проект. Той не е финансов.

Написал съм много книги по този въпрос, говорил съм много пъти и имам измислена формула: „Господарите на парите искат да станат господари на света“. Господари на парите са основните акционери на Федералния резерв на САЩ (ФЕД). Продуктът на Фед е доларът, който все още е валутният монопол на световната икономика.

Основните акционери на Федералния резерв осъзнават, че днес има твърде много рискове за щатския долар, че той скоро ще слезе от сцената. Те изграждат резервна писта под формата на цифрови валути на Централната банка. Има само една неяснота. По данни на Банката за международни разплащания (БМР) най-малко 110 централни банки работят по темата CBDC – „цифрова валута на централна банка“. Предизвикателството е всички да бъдат поставени под този цифров похлупак, в една клетка.

Някои казват, съвсем основателно, че цифровата валута на ЦБ ѝ позволява да контролира всички транзакции, да управлява притежателите на цифровата валута, тъй като всички сметки на физически и юридически лица се водят от ЦБ. Тя може просто да блокира транзакциите на всяко физическо или юридическо лице, което нарушава правилата, определени от Големия брат.

– Споменахте, че Китай най-рано е разработил и въвел цифрова валута. Как функционира тя?

Как Големият брат ще може да контролира отделните граждани чрез CBDC? Съществува такова нещо като програмиране на цифрова валута. Китайците, например, не крият, че искат да съчетаят два проекта – цифровия юан и социалния рейтинг. Цифровият юан ще има свои собствени параметри за всеки потребител. Да речем, набор от стоки и услуги, които могат да бъдат закупени с цифровия юан. Ако имате отличен социален рейтинг, можете да купувате скъпи стоки – луксозни лимузини, злато, диаманти.

Друг параметър е обхватът. Ако сте отличник, можете да използвате цифровия си портфейл в цял Китай или извън него. Третият параметър е времето на използване. Свикнали сме с идеята, че парите могат да се натрупват. Но цифровата валута не може да се натрупва. Тя има определен срок на валидност, който е изрично посочен от китайските другари.

Там има няколко варианта: цифровият юан може да се използва една година, а след това просто се нулира. Друг вариант е да държите тези пари в сметка в Китайската народна банка. Но ние сме свикнали с положителна лихва, а лихвата по депозитите може да бъде по-скоро отрицателна. Това означава, че парите в Централната банка ще се стопят като мартенски сняг.

Западните разработчици на цифрови валути се интересуват много точно от този параметър на програмирането на китайския юан. Ако ограничите периода на използване на валутата, можете изкуствено да стимулирате ефективното търсене. Така валутите ще се натрупват, но тук няма избор, те ще се харчат. Това ще бъде допълнително стимулиране на икономиката.

– Какво мислят другите държави за цифровата валута?

Някои държави вече са легализирали цифровата валута. Да речем, че Нигерия въведе електронната валута някъде в края на 2021 г. Но хората в тази страна не са много склонни да станат притежатели на цифрова валута. За да насърчат хората да я използват, те решиха да променят дизайна на банкнотите там. Казаха им, че въвеждат нов стил на банкнотите.

Нормална рутинна операция е, че когато излязат банкнотите с нов дизайн, те съжителстват известно време със старите банкноти. Дава се разумен срок старите банкноти да бъдат заменени с нови. В Нигерия сложният момент е, че те анулираха старите банкноти, но не въведоха нови. Решиха да притиснат хората в ъгъла. Ако няма кеш, ще се опитат да увеличат парите в цифровите портфейли. Но се получи друго: властите, напротив, стимулираха търсенето на частни криптовалути, особено на биткойн. Много хора осъзнават, че криптовалутата също е коварен инструмент, но от двете злини предпочитат криптовалутата.

В Америка също се подготвя проект за цифров долар. Най-изявената фигура сред опозицията е губернаторът на щата Флорида Рон ДеСантис. Той прие закон, който забранява използването на каквато и да е цифрова валута, не само американска. Освен това се е кандидатирал за президент на изборите през 2024 г. Той направо заяви: „Не мога да се съглася, че ще имам нужда от това: „Един от най-важните пунктове в предизборната ми програма ще бъде забраната за разработване на цифров долар, защото цифровият долар е унищожаване на остатъците от свободите на американския народ.“

Друг кандидат, Робърт Кенеди-младши, племенник на Джон Ф. Кенеди, зае същата позиция. Той също заяви: „Включвам се в каузата за забрана на цифровия долар“. При това те – и Десантис, и Кенеди – казват, че биха подкрепили частна криптовалута под формата на биткойн. От моя гледна точка това е избор между лошо и откровено лошо.

Това е, за да се разбере контекстът, в който се създава проектът в Русия.

– А какво се случва с Русия в такъв случай?

– Следя внимателно информацията на уебсайта на Банката на Русия. Още през 2021 г. беше публикуван материал за проекта за цифрова рубла. Проучих го внимателно. Не разбрах едно нещо: каква е целта на цифровата рубла на първо място? Останах с впечатлението, че тя е петото колело в каруцата. После другите колела в каруцата ще изчезнат, а това колело ще остане. Дори поразпитах няколко служители на Централната банка. Те не можаха да отговорят на въпроса какво представлява цифровата рубла и защо е необходима. Не са свикнали да разсъждават, а да изпълняват.

Банката за международни разплащания (БМР) постави Банката на Русия в групата на лидерите. Банката на Русия трябваше да стартира пилотен проект за цифрова рубла от 1 април. Приемането на този закон срещна сериозна съпротива. За съжаление на другия ден той беше приет с огромно мнозинство от депутатите. За мен това е неприятно. Въпреки че обясних подробно ситуацията пред някои депутати, които ми благодариха. Но партийната дисциплина се оказва по-висша от гласа на разума.

На 1 август законът влиза в сила. Изглежда безобиден – повече от 300 хиляди не може да има в дигитален портфейл. Но врагът действа внимателно, постепенно. Въвеждането на цифровата рубла е въпрос на съществуване за всеки от нас и за Русия като цяло. Парите, имитирани от Централната банка, са най-важната основа на всяка държава.

Според плана на господарите на парите, Русия трябва да стане част от цифровия концентрационен лагер. Днес се изграждат отделни системи от цифрови валути на отделни цифрови банки, но в бъдеще системите на Централната банка ще бъдат консолидирани. Засега цифровата валута изглежда като национална валута, но плановете на МВФ и БМР са такива, че след това цифровата рубла ще бъде някаква наднационална цифрова парична единица. Това трябва да се разбере. И ако искаме да запазим националния си суверенитет, трябва да имаме суверенна парична система.

 

 

 

Baltnews

Станете почитател на Класа