Русия дава на африкански страни безплатно зърно

Русия дава на африкански страни безплатно зърно
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    28.07.2023
  • Share:

Безплатно зърно и разплащания в национални валути. Какво каза Путин на форума Русия-Африка В Санкт-Петербург.

 

 

През следващите месеци Русия е готова да достави безплатно зърно за редица особено нуждаещи се африкански страни като същевременно е в състояние да замени продоволствените стоки от Украйна за Африка. Това съобщи руският президент Владимир Путин в реч по време на пленарно заседание на Руско-африканския икономически и хуманитарен форум.

Според него Русия "е искрено заинтересована от по-нататъшното задълбочаване на многостранните търговски, инвестиционни и хуманитарни връзки" с африканския континент. Президентът обеща да увеличи квотите за африкански студенти в руските университети и призова страните от континента по-активно да преминат към разплащания в национални валути.

Зърнената сделка

Нито едно от условията на Руската федерация по сделката със зърно не е изпълнено. “Русия се съгласи да участва в тази така наречена сделка,  като взе предвид задълженията, съдържащи се в нея, а именно, че ще бъдат премахнати нелегитимните пречки пред доставките на зърно и торове от Русия за световните пазари. “Всъщност нищо от това, което беше обещано на Москва, не се случи”.

Другата причина за участието на Руската федерация в сделката беше желанието да се предоставят храни и торове на нуждаещите се страни, но за почти една година общо 32,8 милиона тона товари бяха изнесени от Украйна като част от сделката за зърно, от които повече от 70% отидоха в страни с високи и над средни доходи, включително Европейския съюз. В същото време делът за Етиопия, Судан, Сомалия и редица други страни възлиза на по-малко от 3% от общия обем или по-малко от 1 милион тона.

Русия е в състояние да замени украинското зърно както на търговска основа, така и под формата на безвъзмездна помощ за най-нуждаещите се африкански страни, “особено след като тази година отново очакваме рекордна реколта”.

Безвъзмездни доставки на зърно

Русия е готова да предостави безплатно на африканските страни 25 000-50 000 тона зърно през следващите 3-4 месеца. Става дума за доставки предназначени за Буркина Фасо, Зимбабве, Мали, Сомалия, Централноафриканската република, Еритрея. “Ще  осигурим също така и безплатна доставка на тези продукти до съответните страни.“

Препятствията пред сътрудничеството

Руската федерация обяви готовността си да доставя безплатно на африканските страни руски торове, блокирани в европейските пристанища. Но от 262 000 тона такива торове бяха изпратени само две партиди: 20 000 тона в Малави и 34 000 тона в Кения. Въпреки че говорим за “чисто хуманитарна, безвъзмездна акция”.

“Очертава се парадоксална картина: от една страна, западните страни възпрепятстват доставките на руско зърно и торове, а от друга лицемерно обвиняват Руската федерация за сегашната кризисна ситуация на световния хранителен пазар”.

 

 

 

 

“Африка има възможността да произвежда храна, за да се изхранва. А Русия “е готова да сподели своя опит в областта на селскостопанското производство с африканските страни и да съдейства за внедряването на най-модерните технологии“.

Индустрия и търговия

Задълбочаването на руско-африканското индустриално сътрудничество е от особено значение. Руските промишлени продукти, включително автомобили и строително оборудване, са широко известни на континента и се радват на голямо търсене. “Над 50% от руските доставки за Африка са машини, оборудване, химически продукти и храни”.

Русия очаква стартирането на руска индустриална зона в района на Суецкия канал в Египет в близко бъдеще: още през 2023 г. там ще започне изграждането на първите производствени мощности, а в бъдеще стоките, произведени там, ще бъдат изнасяни навсякъде Африка.

Международният транспортен коридор Север-Юг ще позволи удобни доставки на руски стоки до Африка. “Естествено, този коридор ще се използва и в обратна посока – за доставки на африкански стоки за руския пазар”.

“За по-нататъшното разширяване на целия спектър от търговско-икономически връзки е важно да преминем по-енергично към разплащания в национални валути, включително рубли. Москва е готова да работи с африканските страни за развитие на тяхната финансова инфраструктура, за свързване на банковите институции към създадената в Русия система за финансови съобщения, която прави възможно извършването на трансгранични плащания, независимо от западните системи, които налагат ограничения”.

Енергетика

В различна степен на развитие са повече от 30 перспективни енергийни проекта с руско участие в 16 африкански държави. Общият капацитет на енергийните проекти, по които работим сега, е около 3,7 ГВт.

Руският износ на суров петрол, петролни продукти и втечнен природен газ за Африка е нараснал 2,6 пъти през последните две години.

“Росатом” строи атомната електроцентрала Ed-Dabaa в Египет. “Държавната корпорация може да предостави на африканските страни своя уникален опит и технологии, които нямат аналог в света в областта на “неенергийното” използване на мирния атом, например в медицината и селското стопанство”.

Обучение в Русия

Почти 35 000 студенти от Африка в момента се обучават в руските университети и “този брой расте всяка година“. Квотата за обучение на африкански студенти, за сметка на федералния бюджет на Русия, за 3 години се е увеличил 2,5 пъти.

Русия планира да открие филиали на водещи руски университети в Африка. “В рамките на Руско-африканския мрежови университет се установява и тясно сътрудничество с африканските образователни институции”.

Медии

Руската федерация предлага “да се работи за създаването на общо информационно пространство между Русия и Африка, в рамките на което обективна, безпристрастна информация за събитията, случващи се в света ще се излъчва на руската и африканската аудитория“.

Работи се по откриването на представителства на водещите руски медии в Африка: агенция ТАСС, „Россия сегодня“, телевизионния канал RT, Общоруската държавна телевизионна и радиокомпания, „Российская газета“.

Представители на 49 от 54 страни от африканския континент участват на втората срещата на върха Русия-Африка в Санкт-Петербург.

Станете почитател на Класа