Подводната акустична война между НАТО и Русия

Подводната акустична война между НАТО и Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    28.07.2023
  • Share:

Русия разгръща подводна мрежа за хидроакустично наблюдение, за да осуети операциите на НАТО по събиране на разузнавателна информация в стратегически важните води на Баренцово море, съобщи специализираният френски портал Intelligence Online.

 

 

 

През последните няколко седмици Главната дирекция за дълбоководни изследвания на Русия извършва подводната работа, необходима за инсталиране на обширната подводна мрежа „Хармония“.

Целта е да бъдат затруднени операциите по наблюдение и разузнаване на подводницата Seawolf SSN23 Jimmy Carter на ВМС на САЩ, която редовно влиза във водите на бастиона на руския Северен флот. Мрежата също така ще защитава стратегическата инфраструктура на Северния флот, включително свръхсекретни тестове и тестове на оръжия като проекта за междуконтинентално торпедо „Статус-6/Посейдон“.

Новата мрежа трябва да бъде свързана с центъра за акустичен мониторинг и слушане, Центъра за подводна среда на Северния флот, който в момента се създава в селището Белушя Губа на Нова Земя.

Това място се превръща в епицентър на руските средства за прихващане на електронното разузнаване за Арктическата зона. Според Intelligence Online данните, събрани от мрежата „Хармония“, ще бъдат сравнени с информацията, получена от руските сателити „Лиана“ за морско наблюдение. Мрежата за наблюдение е в основата на плана на Русия да осигури своите морски граници, подобно на американската система за акустично наблюдение (SOSUS) и мрежата, разположена от Китай в Южнокитайско море.

Амбициозният проект беше счетен от много експерти за неосъществим, особено предвид бюджетните ограничения и променящите се производствени приоритети, свързани с войната в Украйна.

Станциите за събиране на подводна акустична разузнавателна информация се произвеждат във фабрики в залива Околная близо до Североморск на Колския полуостров. Повърхностните шамандури, отговорни за препредаване на информация, събрана от дълбините, се произвеждат от корпорацията „Комета“, която е специализирана в сателитни ретранслатори, и е част от концерна „Алмаз-Алтей“.

Системата „Хармония“

Какво представлява хидроакустичната система за наблюдение „Хармония“? Ключовият елемент на „Хармония“ са роботизираните автономни дънни станции (АДС), които са тайно инсталирани на морското дъно от специални подводници. На определена дълбочина АДС разгръща фиксирани многоелементни, както и многометрови дънни сонарни антени. Станциите могат да водят пасивно хидроакустично разузнаване, просто да слушат какво се случва наоколо, опитвайки се да открият характерните шумове на кораби и самолети. Също така АДС може да излъчва специален активен звуков сигнал, който открива и класифицира надводни и подводни цели. Когато няколко АДС се комбинират в една мрежа, е възможно да се контролира подводната и надводната ситуация на площ от стотици километри.

Апаратурата за управление на дънната станция обработва информацията, получена от сонарите, и я изпраща на командния пункт. За тази цел „Хармония“ включва специален изскачащ буй, който предава данни чрез комуникационни сателити.

По команда на контролния център АДС самостоятелно изключва всички антени, спуска комуникационния буй и се връща към подводницата.

Станете почитател на Класа