ЮНЕСКО призова за глобална забрана на смартфоните в училищата

ЮНЕСКО призова за глобална забрана на смартфоните в училищата
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    28.07.2023
  • Share:

Смартфоните трябва да бъдат забранени в училищата, за да се преодолеят смущенията в класната стая, да се подобри ученето и да се помогне за защитата на децата от кибертормоз, препоръчва доклад на ООН.
ЮНЕСКО, агенцията на ООН за образование, наука и култура, заяви, че има доказателства, че прекомерната употреба на мобилни телефони е свързана с намалени образователни резултати и че високите нива прекарано време пред екрана имат отрицателен ефект върху емоционалната стабилност на децата.
ЮНЕСКО каза, че призивът му за забрана на смартфоните изпраща ясно послание „Дигиталната технология като цяло, включително изкуственият интелект, винаги трябва да бъде подчинена на „човекоцентрирана визия" на образованието и никога да не измества взаимодействието лице в лице с учителите".
ЮНЕСКО предупреди политиците срещу необмисленото прегръщане на цифровите технологии, твърдейки, че положителното им въздействие върху резултатите от обучението и икономическата ефективност може да бъде надценено, а новото не винаги е по-добро. „Не всяка промяна представлява прогрес. Това, че нещо може да бъде направено, не означава, че трябва да бъде направено", заключава то.
Тъй като все повече обучение се премества онлайн, особено в университетите, Юнеско призова „политиците да не пренебрегват социалното измерение на образованието, където на студентите се преподава лице в лице. Тези, които настояват за нарастваща индивидуализация, може би пропускат смисъла на това какво представлява образованието", се казва в него.
„Дигиталната революция крие неизмерим потенциал, но точно както бяха изказани предупреждения за това как тя трябва да бъде регулирана в обществото, трябва да се обърне подобно внимание на начина, по който се използва в образованието. Използването й трябва да бъде за подобряване на учебния опит и за благосъстоянието на учениците и учителите, а не в тяхна вреда. Поддържайте нуждите на обучаемия на първо място и подкрепяйте учителите. Онлайн връзките не са заместител на човешкото взаимодействие", каза генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле.
В доклада на ЮНЕСКО се казва, че страните трябва да гарантират, че имат ясни цели и принципи, за да гарантират, че цифровите технологии в образованието са полезни и избягват вредата, както за здравето на отделните ученици, така и по-широко за демокрацията и правата на човека, например чрез инвазия в неприкосновеността на личния живот и разпалване на онлайн омраза.
Прекомерното или неподходящо използване на технологии от учениците в класната стая и у дома, независимо дали става въпрос за смартфони, таблети или лаптопи, може да бъде разсейващо, разрушително и да доведе до пагубно въздействие върху ученето, се казва в него. Той цитира широкомащабни международни данни за оценяване, които показват „отрицателна връзка" между прекомерното използване на цифрови технологии и представянето на учениците.
Въпреки че технологията може потенциално да отвори възможности за учене на милиони, ползите са разпределени неравномерно, като много бедни хора от целия свят са ефективно изключени, се казва в него. Дигиталната образователна инфраструктура е скъпа и разходите за околната среда често се подценяват. Голяма част от доказателствата са финансирани от частни образователни компании, които се опитват да продават дигитални учебни продукти. Тяхното нарастващо влияние върху образователната политика по света е „причина за безпокойство", се добавя в доклада.
Държавите усещат колко е важно да поставят учащите на първо място, когато става дума за цифрови технологии, казва ЮНЕСКО. Цитира се Китай, който е поставил граници за използването на цифрови устройства като инструменти за преподаване, ограничавайки ги до 30% от цялото учебно време, като от учениците се очаква да правят редовни почивки пред екрана.
„Онлайн обучението предотврати образованието да се стопи, когато училищата и университетите бяха затворени по време на блокирането на Covid-19. Изчислено е, че повече от милиард студенти в световен мащаб са преминали към онлайн обучение по време на пандемията – но милиони по-бедни студенти без достъп до интернет са пропуснати".
Въз основа на своя анализ на 200 образователни системи по света, ЮНЕСКО изчисли, че всяка шеста страна е забранила смартфоните в училище чрез закон или насоки. Те включват Франция, която въведе своята политика през 2018 г., и Холандия, която ще въведе ограничения от 2024 г.
В Обединеното кралство бившият министър на образованието Гавин Уилямсън призова за забрана на мобилните телефони в училищата през 2021 г. като част от репресиите срещу лошата дисциплина на учениците, но това беше отхвърлено като „разсейване" от образователните синдикати, които казаха, че училищата са имали политики за използване на смартфони през място от години.„Изцяло забраната на мобилните телефони в училищните помещения би породила някои практически опасения, например за родителите, които искат да се свържат с децата си, докато пътуват от училище до дома. Някои ученици също ще използват телефони като методи за плащане в обществения транспорт.
Той добави: „Ние напълно разбираме основателните опасения относно използването на мобилни телефони, включително кибертормоза, въздействието на продължителното време пред екрана върху психичното здраве и липсата на регулация на големите технологични компании. Факт е обаче, че широкото използване на смартфони е обществен проблем и проблемите, произтичащи от това, е по-вероятно да възникнат извън училищните врати.

Станете почитател на Класа