Обединеното кралство се опитва да попречи на поканени от Русия да говорят пред Съвета за сигурност за Украйна

Обединеното кралство се опитва да попречи на поканени от Русия да говорят пред Съвета за сигурност за Украйна
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    28.07.2023
  • Share:

„Обединеното кралство, което заема ротационното председателство на Съвета за сигурност на ООН този месец, се опитва да попречи на ораторите, поканени от Русия, да дадат своите показания по време на сесията вчера относно преследването на украинската канонична Украинска православна църква", каза руският първи заместник-постоянен представител към ООН Дмитрий Полянски.
„Подадохме заявка за участие на двама оратори с личен опит на преследвани от киевския режим. Няма да разкривам имената им на този етап, за да ги спася от натиска на режима на Зеленски. Президентството на Обединеното кралство обаче вече започна своите мръсни процедурни игри, за да попречи на нашите оратори да участват" каза той.
"Изглежда, че истината им е трудна за преглъщане. Ще видим до къде ще стигне всичко. Няма да изпълняваме техните поръчки", каза първият заместник-пратеник на Русия в ООН.
Сесията се свиква по инициатива на Русия. По-рано постоянният представител на Обединеното кралство в ООН Барбара Удуърд каза, че в същия ден ще се проведе още едно заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на прекратяването на сделката за транспортиране на зърно в Черно море.
В края на 30 март властите прекратиха договора за наем за манастира Печорска Лавра с каноничната Украинска православна църква и поискаха монасите да напуснат манастира. Монасите от УПЦ отказаха да изпълнят исканията, като ги определиха като незаконни. И двете страни отнесоха случая в съда. На 1 април украинската служба за сигурност обвини игумена в подбуждане на религиозна омраза и оправдаване на действията на Русия. Определен му бе денонощен домашен арест за 60 дни, който е удължаван няколко пъти. На 30 юни районният съд на Киев отново удължи домашния арест на игумена с още два месеца. Митрополит Павел каза, че е получил предложение от правоохранителните органи да се прекрати делото, при условие че повече няма да говори срещу разколническата Православна църква на Украйна (ПЦУ) и нейния глава Епифаний.
На 13 юли украинската служба за сигурност обвини игумена в многократно нарушаване на равните права на гражданите въз основа на религиозни убеждения и в оправдаване на действията на Русия и подаде искане за постоянна задържане на архиепископа.

Протойерей Никита Чекман, адвокат на Украинската православна църква, каза миналата седмица, че митрополит Павел, игуменът на манастира Киево-Печерска лавра, е бил поставен в предварителен арест.

Станете почитател на Класа