Твърдолинейните нагласи на Vox са отблъснали испанските избиратели

Твърдолинейните нагласи на Vox са отблъснали испанските избиратели
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    28.07.2023
  • Share:

Ашифа Касъм
Преди около 10 месеца усмихнатият Сантяго Абаскал, лидер на испанската крайнодясна партия Vox, гордо описа северния регион Кастилия и Леон като модел на това, което предстои за партията. В интервю за испанското радио Абаскал заяви:" Кастилия и Леон е пример за алтернативата, от която се нуждае Испания".
Рядко населеният регион, където крайната десница направи първия си набег в испанско регионално правителство след диктатурата на Франсиско Франко, беше „шоурум" за обещанията на партията да премахне испанските закони за абортите, правата на LGBTQ+, равенството между половете и насилието над жени.
Думите му може би се оказаха далновидни, но не по начина, по който възнамеряваше: предсрочните общи избори в неделя показаха, че Vox загуби пет от шестте места, които спечели в Кастилия и Леон на вота през 2019 г.
Тази низходяща тенденция се прояви в цяла Испания, като броят на гласовете на Vox спадна от 15%, получен през 2019 г., на 12%. Загубата – възлизаща на около 623 000 гласа – доведе до спад на представителството на партията в парламента на страната от 52 на 33 места.
Проучванията предричаха, че броят на местата на крайнодясната партия ще спадне на общите избори в неделя. Но се очакваше загубата да бъде компенсирана от появата на партията като водеща на изборите, което потенциално проправя пътя за коалиционно правителство – водено от консервативната Народна партия (НП), което ще включва крайната десница за първи път откакто Испания се върна към демокрацията след смъртта на Франко преди пет десетилетия.
Вместо това сумарният резултат между PP и Vox достигна 169 места, което е по-малко от 176, необходими за мнозинство в 350-местния парламент. Въпреки че една потенциална коалиция PP-Vox може да успее да събере един или два гласа от по-малки партии, по-голямата част от тях едва ли ще се съгласят на сделка, която може да улесни пътя на Vox към властта.
Резултатът от неделя предполага, че твърдолинейните нагласи на Vox, олицетворявани от масивен банер, издигнат в центъра на Мадрид, който показва ръка, хвърляща в кошчето символите на феминизма, правата на ЛГБТК+, независимостта на Каталуния, действията при кризата с климата и комунизма, са отблъснали гласоподавателите. Неотдавнашното нахлуване на партията в регионалната и общинска власт в цялата страна, където натрупа заглавия с отмяната на прожекция на филм поради целувка между две жени, опит за репресии срещу достъпа до аборти и налагането на вето върху театрална адаптация на Вирджиния Романът на Улф може също да се е оказал неприятен.
Изчезването на консервативната партия Сиудаданос – чийто вот се смята, че е отишъл предимно към РР – означаваше, че броят на местата на Vox може също да е бил леко наказан от избирателната система, претеглена в полза на по-големите партии.
Въпреки че Vox остава третата най-гласувана партия в национален мащаб, резултатите я привеждат до политическа почти без значение в парламента на страната. Партията не успя да премине парламентарния праг за внасяне на вот на недоверие и законово оспорване на конституционността на законодателни мерки. Въпреки това Абаскал избягва каквото и да е отразяване на представянето на партията си. Вместо това се нахвърли срещу лидера на социалистите Педро Санчес.
Предсрочните избори в Испания придобиха по-широко значение в цяла Европа, тъй като анализатори ги описаха като барометър за променящото се отношение на европейците към крайната десница. Това беше точката, подчертана от премиера на Италия Джорджия Мелони по видео на митинг на Vox във Валенсия по-рано този месец. Посочвайки правителствата в Италия, Финландия, Швеция, Полша и Чехия, Мелони заяви, че е „дошло времето за патриоти". Тя добави: „За всички нас е изключително важно на 23 юли да бъде установена консервативна патриотична алтернатива, в която Vox играе водеща и решаваща роля при формирането на новото национално правителство."
Но изглежда, че Испания се противопостави на вълната, посочи Жорди Еволе, една от най-известните телевизионни личности в Испания. „Екстремната десница, която е в най-добрия си момент в голяма част от Европа, губи гласове и места в Испания. Днес, повече от всякога, VIVA ESPAÑA" написа той в Twitter.

Станете почитател на Класа