Беларус е изпратила искане за членство в БРИКС

Беларус е изпратила искане за членство в БРИКС
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    28.07.2023
  • Share:

„Още през май Беларус изпрати молби за членство до лидерите на групата нации БРИКС, обединяваща Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка", съобщи пресслужбата на беларуското външно министерство.
„През май 2023 г. бяха изпратени официални искания от беларуския президент Александър Лукашенко до ръководителите на страните-членки на БРИКС за присъединяването на страната ни към тази група. Този ход дойде като абсолютно логична стъпка в контекста на прилагането на практика на беларуската визия за разширяване на многостранно сътрудничество с традиционни партньори и приятелски страни", се казва в съобщението.
Министерството каза, че досега повече от 25 страни са подали молби за присъединяване към БРИКС и броят им непрекъснато нараства.
„Вземайки предвид обективните фактори, би било честно да се каже, че глобалното значение и влияние на БРИКС ще продължат да нарастват последователно. Ето защо Беларус не е сама в решимостта си да получи членство в организацията. В момента се водят оживени дискусии в рамките на БРИКС за определяне на критериите за членство или други формати на сътрудничество в нейната рамка, като приятели на БРИКС и нации партньори на БРИКС", добави министерството.
„Очаква се министрите на външните работи да представят своите препоръки на лидерите на БРИКС за разглеждане по време на срещата на върха през август 2023 г. Разчитаме на по-нататъшно прогресивно развитие на нашето сътрудничество с БРИКС в различни възможни формати", казаха от беларуското външно министерство.
Пресслужбата на беларуското външно министерство съобщи в началото на юли, че страната е изпратила нота до Бразилия, за да покаже решимостта си да стане член на БРИКС.
Беларуският външен министър Сергей Алейник каза в края на януари, че Москва е изразила готовност да подкрепи Минск, ако той иска да се присъедини към организацията.

Станете почитател на Класа