Шефът на NatWest подаде оставка заради скандала със сметката на Найджъл Фараж

Шефът на NatWest подаде оставка заради скандала със сметката на Найджъл Фараж
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    28.07.2023
  • Share:

Дейм Алисън Роуз, главен изпълнителен директор на NatWest Group, се оттегли след спор за закриването на банковата сметка на Найджъл Фараж в частната банка Coutts, която NatWest притежава. Роуз подаде оставка от банковата група, след като Фараж се оплака пред BBC от доклад, в който се твърди, че сметките му при Coutts са затворени по търговски причини. След това телевизионният оператор се извини и промени историята си.
В изявление, публикувано в сряда сутринта, председателят на NatWest Group, сър Хауърд Дейвис, каза: „Бордът и Алисън Роуз се договориха, по взаимно съгласие, че тя ще се оттегли като главен изпълнителен директор на NatWest Group. Това е тъжен момент. Тя е посветила целия си трудов живот досега на NatWest и ще остави много колеги, които я уважават и се възхищават."
Съобщението за нейната оставка дойде няколко часа, след като във вторник вечерта беше свикано извънредно заседание на борда, за да се определи нейното бъдеще.
Оставката на Роуз следва признание, че тя е била източникът на противоречива история на BBC за банковите сметки на Фараж и за което тя поднесе извинение.
Търговски съображения – изпадане под прага на богатството – са една от причините сметките му да бъдат затворени, се казва в досие, получено от Фараж чрез заявка за достъп до субект. Документите обаче показват също, че медийното отразяване на политическите му възгледи е било претеглено, докато се е обсъждало дали да бъде задържан като клиент.
Фараж, бившият лидер на Партията за независимост на Обединеното кралство, твърдеше, че банковата му сметка е била затворена въз основа на „явни корпоративни предразсъдъци" или поради правила относно финансовите услуги за това, че е така наречената политически експонирана личност: някой с политически връзки, който може да ги изложи на по-голям риск от получаване на корумпирани или незаконни плащания.
В писмо с извинение до Фараж, изпратено миналата седмица, Роуз каза „Банката ще повтори предложението си за алтернативни банкови споразумения в NatWest, но съжалява за дълбоко неуместни коментари за политическия активист. Просто казано, сгреших, като отговорих на всеки въпрос, повдигнат от BBC относно този случай. Искам да поднеса искрените си извинения на г-н Фараж за личната болка, която това му причини, и му писах днес".
Роуз стана първата жена главен изпълнителен директор на банката в края на 2019 г., когато тя беше известна като Royal Bank of Scotland Group. Банката, която беше спасена от данъкоплатците по време на финансовата криза от 2008 г., все още е 38,6% собственост на правителството на Обединеното кралство.
Органът за финансово поведение (FCA) заяви, че приветства независимия преглед на NatWest, за който настоя, когато се свърза с групата след обвиненията на Фараж. „Жизненоважно е прегледът да е осигурен с добри ресурси и тези, които го провеждат, да имат достъп до цялата необходима информация и хора, за да разследват случилото се бързо и пълно. Въз основа на прегледа и всички стъпки, предприети от други органи, като службата на финансовия омбудсман или комисаря по информацията, по съответните жалби, ще решим дали са необходими допълнителни действия", каза Шелдън Милс, директор за потребителите и състезанията на FCA.

Станете почитател на Класа