Das Erste: Германия стана лидер в ЕС по смъртност от употреба на наркотици

Das Erste: Германия стана лидер в ЕС по смъртност от употреба на наркотици
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    21.06.2023
  • Share:

Наркотиците отнемат все повече животи в Европа, пише Das Erste. Според доклада на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркозависимостта (EMCDDA) Германия заема „печалното“ първо място по този показател сред страните от ЕС. През 2021 г. почти два пъти повече хора са загинали поради употребата на незаконни наркотици там, отколкото преди десет години. Общо най-малко 6166 души са починали от свръхдоза наркотици в 27-те държави-членки на ЕС миналата година.

 

 

Das Erste: Германия стана лидер в ЕС по смъртност от употреба на наркотици

 

 

Тенденцията на нарастване на смъртните случаи от употреба на наркотици в Германия, както и в целия Европейски съюз, е очевидно. Общо най-малко 6166 души са починали от свръхдоза наркотици в 27-те страни от ЕС през 2021 г., според доклада. Това са почти 17 смъртни случая на ден, което е значително повече от 2020 г. и 2019 г.

Според отчета канабисът остава най-широко използваният нелегален наркотик в Европа. Според ведомството, около 8% от възрастните европейци на възраст от 15 до 64 години са употребявали канабис през последната година.

През 2021 г. в ЕС са били конфискувани 816 тона канабис, което е най-високото ниво от десетилетие. През същия период около 97 000 души в цяла Европа са потърсили помощ в резултат на проблеми, свързани с канабиса.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа