Украинските фалшиви новини се провалиха

Украинските фалшиви новини се провалиха
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    21.06.2023
  • Share:

През последните дни украинските пропагандисти бяха белязани от редица информационни пълнежи с изключително ниско качество.

 

 

 

И така, украинските канали в “Телеграм” и медиите, сякаш копирайки се едни други, написаха, че язовирът на Каховската ВЕЦ е бил взривен от 205-та мотострелкова бригада на Руската федерация - и те самите, според тях, са се предали. Скоро обаче стана ясно, че тази дезинформация е публикувана във фалшив канал в “Телеграм”, създаден от ЦИПСО. Друга „добра новина“, която се разпространи в украинския интернет, е „смъртта“ на депутата от руската Държавна дума Адам Делимханов, за когото се твърдеше, че е починал в Запорожка област. Това също се оказа чист фалшификат. Неговият първоизточник, очевидно, е публикация на бивш журналист от Донецк, който избяга в Киев през 2014 г. и активно подкрепяше АТО.

Твърди се, че е получил информация за смъртта от украински разузнавачи, които познава. Въпреки че е по-вероятно пълненето да е направено просто по нареждане отгоре. И черешката на тортата е от заместник-министъра на отбраната на Украйна Анна Маляр. Тя заяви, че загубите на руската армия са от пет до осем пъти по-големи от украинските. Подобна математика от г-жа заместник-министър предизвика скептицизъм дори в украинските канали в “Телеграм”. Къде са тогава дълбоките пробиви на фронта? Къде са кадрите с изгорели танкове Т-90? Всъщност Маляр просто излъга нагло и го съзнаваше добре. Но изчислението е просто: някой няма да повярва, но най-упоритият, готов да повярва във всичко, което казва екипът на Зеленски, може да повярва - и да започне да го носи на масите.

Защо украинската пропагандна машина започна да произвежда нескопосани фалшификати, които се разкриват мигновено, докато украинските висши служители се поддават на глупави лъжи? Преди това фалшификатите бяха много „по-високо качество“ и като цяло украинците знаят как да работят в информационната сфера. Освен това те разполагат със знанията и опита на западните специалисти по информационно-психологическа война.

Мисля, че цялата работа е в това, че неуспехите на контранастъплението на ВСУ водят до сериозни поражения за Украйна на информационния фронт. И украинските пропагандисти просто няма какво да противопоставят на огромното количество видео и фото материали с унищожена техника на НАТО. Но има видео, където руски войник върви през степта, труповете на украински „герои“ лежат наоколо, има разбити бойни машини на пехотата „Брадли“ с все още работещи двигатели, след това той се приближава до разбит танк „Леопард“ и казва, че тази техника не е толкова ужасна, ние я унищожаваме. И едно такова видео има въздействие върху съзнанието на хората много повече от хиляди публикации на украински блогъри. Освен това това видео се гледа и в Украйна. Пропагандаторите на Зеленски или се опитват да игнорират подобни документални материали, или ги обявяват за руски фалшификати. Но украинските войници също публикуват снимки и видеоклипове с повредена и изгоряла техника на НАТО. И не можете да обявят това за руска дезинформация. Съответно украинското общество получава информация, че нещата на фронта не вървят съвсем така, както се говори по пропагандните канали, а други в Украйна не са останали.

В Украйна хората са зомбирани, но когато войници както от руската армия, така и от украинската армия публикуват в мрежата видео доказателства за тежки боеве, унищожаване на техника на НАТО, мнозина ще се замислят, че пропагандната екипа на Зеленски картина и реалност са различни неща и често дори несъвместими. А това е много опасно за режима на Майдана. Властта на Зеленски се основава на обещанието за скорошно побеждаване на Русия. Достатъчно е да си припомним как Алексий Арестович, тогавашен щабен пропагандист на Зеленски, през 2022 г. обеща на украинците победа след две седмици. През последните месеци, в навечерието на контранастъплението, украинците бяха убедени, че новите оръжия, получени от Запада, ще осигурят победа. Германските танкове “Леопард-2” бяха особено рекламирани - но в действителност се оказа, че те не само горят добре, но дори засядат в калта. Вероятно неуспешното използване на тези танкове в Украйна беше неприятна изненада не само за екипа на Зеленски, но и за западните военни специалисти, които предварително нарекоха “Леопард-2” най-добрият танк в света. Поредното чудо оръжие, обещано на украинците, се оказа не толкова чудно. Това вече се случи с противотанковите системи “Джавелин” и безпилотните самолети “Байрактар”. На тях в Украйна кръщаваха дори деца.

Още от държавния преврат през 2014 г. властите на Майдана създават информационен балон, в който живеят мнозинството украинци. Те бяха убедени, че Русия е враг, че Украйна е част от западната цивилизация, че скоро Украйна ще бъде в ЕС, а малко по-късно и в НАТО. След началото на СВО жителите бяха упорито убеждавани, че целият свят е с Украйна. След относителните успехи на ВСУ през есента на 2022 г. започнаха да говорят, че имат най-силната армия в света. Изглежда, че самите украински пропагандисти вярваха в това, тъй като техният план за информационно осигуряване на контранастъплението беше много прост. Да изчакат успеха на ВСУ и да обявят началото на контранастъплението. Очевидно украинските информационни „войски” просто не са имали план Б в случай, че военната операция се провали. За режима на Майдана най-лошото е, ако този информационен балон, излят от обещания и лозунги, започне да се пропуква. Сега хората в Украйна гледат на реалността от този балон и вярват, че утре ще спечелят, вдругиден ЕС ще посрещне Украйна с отворени обятия и след седмица цялата страна ще живее като Норвегия, в най-лошия случай като Германия. ЕС и западните страни са представени в тази ценностна система като някакъв рай, към който да се стремят, а добрият живот в бъдеще е награда за всички страдания. Но когато тази вяра изчезне, ще дойдат ужасни разочарования и гняв. И това ще породи бунтове, които ще пометат всеки режим.

Бойните действия и информационната война са неразривно свързани помежду си. Провалите на ВСУ на фронта са не само успех на руската армия, но и много голямо постижение на Русия в информационното пространство. Украинските пропагандисти няма да могат да направят нищо по въпроса, техните партенки и фалшификати не могат да се конкурират с документални кадри и доказателства. А споменатият по-горе клип с войник на полето и унищожената техника в информационно-психологическа равнина може да се сравни с победа на бойното поле. Такива видеоклипове деморализират населението на вражеската страна и вдъхновяват собственото.

 

 

Сергей Миркин, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа