Франция: Разкрита е мащабна руска кампания за дезинформация

Франция: Разкрита е мащабна руска кампания за дезинформация
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    15.06.2023
  • Share:

Франция е разкрила мащабна руска кампания за дезинформация, целяща да подкопае западната подкрепа за Украйна, съобщи днес агенцията на страната, която отговаря за откриването на чуждестранна онлайн намеса.

 

 

„Участието на руските посолства и културни центрове, които активно участваха в засилването на тази кампания, включително чрез институционалните си акаунти в социалните мрежи, е още една илюстрация на хибридната стратегия, която Русия прилага, за да подкопае условията за демократичен дебат“, заяви френският външен министър Катрин Колон, според агенция Франс прес.

През 2021 г. Франция създаде агенция – Viginum – за откриване на манипулации на информация, идваща отвън, която е под ръководството на Генералния секретариат за отбрана и сигурност.

Според доклада на агенция Viginum кампанията се е състояла в разпространение на проруско съдържание; подражание на медии като Le Monde, Le Figaro и Le Parisien, както и на правителствени уебсайтове, включително на министерството на европейските и външните работи на Франция; създаване на уебсайтове за франкофонски новини с поляризиращи гледни точки; и координиране на фалшиви акаунти за разпространение на създаденото съдържание.

Кампанията за дезинформация е наречена RPN заради централната роля, която играе „медията“ Reliable Recent News (Надеждни последни новини) по името на проруски уебсайт. Това е втората вълна на т.нар. операция Doppelgänger, която беше разкрита миналата година от неправителствените организации EU DisinfoLab и Meta, съобщи АФП, като добави, че германски медии като FAZ, Der Spiegel и Bild също са били обект на атака.

Viginum е открила 355 имена на домейни, узурпиращи идентичността на медии, но четири от тях са насочени по-конкретно към френскоговорящата общественост, като използват графичната идентичност на френските ежедневници: 20 Minutes, Le Monde, Le Parisien и Le Figaro. Чрез тези канали са публикувани най-малко 58 статии.

В рамките на разследването по отворени източници Viginum успява да установи и участието на руски или рускоговорящи лица и няколко руски дружества.

Въпреки спирането на подкрепяните от Кремъл медии RT и Sputnik, руската дезинформация все още се разпространява в страните от ЕС. По-рано този месец президентът на Словакия Зузана Чапутова заяви пред POLITICO, че руските версии намират плодородна почва в нейната страна.

Основните наративи, прокарвани от кампанията за дезинформация, са:

 

Предполагаемата неефективност на санкциите срещу Русия, за които се твърди, че тежат предимно на европейските държави и/или техните граждани;

Предполагаемата русофобия на западните държави;

Предполагаемото варварство на украинските въоръжени сили и неонацистката идеология, която преобладава сред украинското ръководство;

Негативното въздействие на приемането на украински бежанци върху европейските държави.

 

 

 

По Франс прес и Политико

 

 

Станете почитател на Класа