САЩ и Китай предприемат стъпки към размразяване, Блинкън отива в Пекин

САЩ и Китай предприемат стъпки към размразяване, Блинкън отива в Пекин
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    13.06.2023
  • Share:

Ейми Хокинс
Като най-ясен знак досега, че прогнозираното от президента Джо Байдън „размразяване" в отношенията между САЩ и Китай може действително да се случи, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се очаква да посети Пекин на 18 юни.
Но след няколко месеца, в които напрежението между двете страни само се увеличава, двете страни ще трябва да преодолеят взаимното недоверие, което се изгради след редица неотдавнашни инциденти.
Байдън направи своите коментари, предричайки размразяване на срещата на върха на Г-7 в Япония през май, точно когато групата държави публикуваха силно формулирано изявление, осъждащо поведението на Китай по редица въпроси, включително регионалната сигурност и икономическата принуда.
Демонстрацията на единство от страна на съюзническите икономики, начело със САЩ, направи всяко размразяване на отношенията между САЩ и Китай да изглежда като далечна перспектива. Но през последните седмици има признаци на засилен диалог между двете суперсили.
Миналата седмица двама американски служители на средно ниво се срещнаха с китайски колеги в Пекин. През пък май бе съобщено, че Уилям Бърнс, директорът на ЦРУ, е пътувал до Пекин за поредица от тайни срещи със служители на разузнаването, а съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан се е срещнал с главния дипломат на Китай Ван И във Виена.
Всички тези опити са били част от усилията за възстановяване на отношенията, тъй като сагата с шпионски балони по-рано тази година доведе до отмяната на първоначалното посещение на Блинкен в Пекин, насрочено за февруари. Тогава американски изтребители свалиха китайски балон край бреговете на Южна Каролина. Администрацията на Байдън заключи, че това е дирижабъл за наблюдение, прелетял над чувствителни военни обекти. Китай призна, че притежава балона, но каза, че това е цивилно устройство, използвано за метеорологични цели.
Инцидентът предизвика глобален скандал относно използването на китайски шпионски балони в няколко страни и сериозно навреди на добрата воля, която беше установена, когато Байдън се срещна с президента Си Дзинпин на срещата на върха на Г-20 в Индонезия през ноември.
Изграждането на доверие претърпя нов удар, след като Wall Street Journal съобщи миналата седмица, че Китай и Куба са постигнали споразумение за много милиарди долари Китай да изгради съоръжение за подслушване на острова. САЩ, Китай и Куба отрекоха информацията. Много анализатори отбелязаха, че времето на доклада съвпада с втория опит на Блинкен да посети Пекин, повдигайки въпроси дали информацията не е изтекла, за да провали пътуването.
Част от трудността е, че и САЩ, и Китай твърдят, че искат диалог, като същевременно предприемат осезаеми действия за отделяне на икономиките си.
Китай излезе от три години политика на нулев Covid с твърдения, че отново е отворен за бизнес, като същевременно участва в нападения над чуждестранни компании.
САЩ казват, че не се опитват да овладеят растежа на Китай, но са наложили санкции на ключови индустрии, като например полупроводниците. Наскоро Пекин инструктира китайски компании, които работят в критични индустрии, да не купуват чипове от Micron, американска компания, което изглеждаше като ответен ход след контрола върху износа на усъвършенствана технология за производство на чипове от администрацията на Байдън.
САЩ убедиха Япония и Холандия да блокират продажбата на оборудване за чипове, ход, който има за цел да ограничи военното и технологичното развитие на Китай.
Уанг Хуияо, президент на Центъра за Китай и глобализацията, мозъчен тръст в Пекин, каза, че Китай възразява срещу „двойните стандарти" на САЩ.
„САЩ твърдят, че подкрепят политиката за един Китай и казват, че не искат да спрат развитието на Китай, но това, което направиха, е много различно. Това наистина разстрои настроението за преговори."
Посещението на Блинкен ще бъде закъсняло продължение на срещата Си-Байдън. През ноември двамата президенти обсъдиха сътрудничество по „транснационални предизвикателства", като изменението на климата и здравната сигурност. Но дори тези цели бяха осуетени през последните месеци.
„В пространството между САЩ и Китай няма неполитически сфери. Харесва ли ви или не, Пекин настоява, че политиката влива и доминира във всички тези области", каза Айзък Стоун Фиш, основател на Strategy Risks, компания фокусирана върху Китай.

Станете почитател на Класа