Говори Путин: Живеем в трудни времена, бъдете силни

Говори Путин: Живеем в трудни времена, бъдете силни
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    13.06.2023
  • Share:

Президентът Владимир Путин отбеляза Деня на Русия, като направи апел към патриотичната гордост на руснаците в това, което той нарече "трудно време" за страната. Въпреки това, в своята реч по време на церемонията в Кремъл, Путин не направи пряк коментар относно последните събития в Украйна, където украинските сили започнаха контраофанзива и през последните няколко дни превзеха няколко села в източната област Донецк.

 

 

"Този празник отбелязва неразделността на нашата многовековна история, величието и славата на отечеството", заяви Путин пред високопоставени гости. "Днес, в това трудно време за Русия, (чувствата на патриотизъм и гордост) сплотяват обществото ни още повече... (и) служат като надеждна подкрепа за нашите герои, участващи във военната операция (в Украйна)", добави Путин.

Министерството на отбраната на Русия публикува видео по случай празника, което включва сцени от руски езера, гори, православни църкви и икони, както и клипове на войници, изразяващи любов към своята страна. Един от войниците заяви: "Аз съм руснак, слава Богу, аз съм руснак, такъв съм късметлия". Другият каза: "Русия е като крепост над бездната, тя е стояла и ще устои".

На този ден през 1991 година руският парламент официално обяви руския суверенитет от Съветския съюз. Съветският съюз беше официално разпуснат през декември същата година, а празникът на 12 юни беше установен през 1992 година.

Бившият президент Дмитрий Медведев публикува снимка в своя канал в Telegram, където се вижда макет на руското трикольорно знаме, развявано над централния площад в Киев, Майдан. Той написа, че скоро площадът ще бъде преименуван на "Руски площад". Олег Осипов, помощник на Медведев и сега заместник-ръководител на Съвета за национална сигурност на Русия, цитира думите на бившия президент: "Киев е нашата пряка цел. Това е руски град и ще се върне у дома. Няма да починем, докато не се възстановим. Честит празник!"

Това обръщение на Путин и публикацията на Медведев идват във време, когато напрежението между Русия и Украйна се влошава. Украинските власти наскоро започнаха военна операция за връщане на контрола над територии в източната област Донецк, които бяха под контрола на проруските сепаратисти. Русия е била обвинявана във военна намеса и подкрепа на сепаратистите, което тя отрича.

Въпреки събитията в Украйна, Путин не дава ясно изявление за тях, предпочитайки да се фокусира върху патриотичното чувство на руснаците и гордостта към страната си.

 

Станете почитател на Класа