„Реториката на републиканците след обвинението на Тръмп може да предизвика насилие“

„Реториката на републиканците след обвинението на Тръмп може да предизвика насилие“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    13.06.2023
  • Share:

Войнствената и натоварена с конспирация реторика от високопоставени републиканци, поддръжници на Доналд Тръмп, засили опасенията, че кампанията на бившия президент на САЩ срещу правните му проблеми може да предизвика политическо насилие.
По-малко от 24 часа след като Доналд Тръмп беше обвинен, конгресменът от Аризона Анди Бигс в Twitter използва насилствен език, за да призове за възмездие. „Сега сме достигнали фаза на война. Око за око" каза той.
Клей Хигинс, друг републикански конгресмен от Луизиана, също даде милитаристични инструкции на своите последователи. „Това е периметърна сонда от потисниците. Задръжте. rPOTUS има това", написа той в Туитър, използвайки съкращението, за да посочи Тръмп като истинския президент. Два дни по-късно Хигинс туитна: „Оставете Тръмп да се справи, той го може. Използваме конституцията като единственото си оръжие. Мир. Дръжте се."
Изявленията на двамата крайнодесни конгресмени подчертават тревожния начин, по който насилствената реторика е проникнала в основния политически дискурс на САЩ в Републиканската партия, особено след обвинението срещу Тръмп.
Приблизително 12 милиона възрастни – 4,4% от населението на САЩ – вярват, че е оправдано насилието за връщането на Тръмп на власт, според скорошно проучване на Проекта за сигурност и заплахи на Университета в Чикаго (CPOST).
Това е език, който беше насърчаван от самия Тръмп още преди да бъде избран, но който може би достигна своя връх около нападението на 6 януари срещу Капитолия на САЩ. На 6 януари 2021 г. Тръмп използва насилствен език, докато насърчи поддръжниците си да се спуснат в Капитолия на САЩ, за да блокират сертифицирането на гласуването на избирателната колегия. „Ние се борим адски и ако не се биете адски, няма да имате повече държава", каза той. Това, което последва, беше най-смъртоносното нападение срещу столицата на САЩ в американската история с петима души, загинали във връзка с атаката. Проучване на ABC News от 2020 г. установи най-малко 54 наказателни дела, в които Тръмп е бил привлечен във връзка с насилствени действия или заплахи за насилие.
„Това, което се случва в Съединените щати, е, че политическото насилие преминава от периферията към мейнстрийма", каза Робърт Пейп, професор в Чикагския университет.
Съюзниците на Тръмп извън Вашингтон също разчитаха на насилствен език, за да защитят бившия президент след последното му обвинение за работа с класифицирани документи, след като напусна Белия дом. „Ако искате да стигнете до президента Тръмп, ще трябва да минете през мен и ще трябва да минете през 75 милиона американци точно като мен", каза Кари Лейк, провалил се кандидат за губернатор на Аризона, в реч в петък под аплодисменти.
Пийт Сантили, крайнодесен водещ на токшоу, призова военните да използват връзки, за да задържат Байдън, да го качат в задната част на пикап и да го изведат от Белия дом, според New York Times. Друг гост в шоуто каза, че „вероятно би застрелял Марк Мили, председател на съвместните началник-щабове, ако беше законно", съобщава Times. Сантили също призова преди това за екзекуцията на бившия президент Барак Обама и други служители, ако Тръмп бъде обвинен.
Шарлет, професор от Дартмут, каза, че насилствената реторика се влошава всеки ден. „Всеки ден това разяжда надеждата за демокрация. Всеки ден това насърчава така наречените „вълци единаци" – истинската милиция, към която се излъчват такива не толкова кодирани сигнали – да предприемат действия", каза той.

Станете почитател на Класа