Ще се отцепи ли Шотландия? Никола Стърджън остава член на Националната партия

Ще се отцепи ли Шотландия? Никола Стърджън остава член на Националната партия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    13.06.2023
  • Share:

Бившият първи министър на Шотландия Никола Стърджън няма да бъде отстранена от Шотландската национална партия (ШНП), след като вчера беше арестувана от полицията в рамките на разследване за финансиране на партията, каза нейният приемник Хамза Юсаф пред Би Би Си, цитиран от Франс прес, пише БТА.

 

"Не, не отстранявам Никола (Стърджън от партията)", каза Хамза Юсаф, който е приближен на Стърджън, отхвърляйки призивите в този смисъл в редиците на водещата партия в Шотландия.

"Ще се отнасям с нея по същия начин", както с други членове на ШНП, които също бяха разпитани и след това освободени, без да им бъдат повдигнати обвинения, добави той.

"Няма натиск върху нея" да напусне сама партията, увери още Юсаф.

Харизматичната бивша първа министърка Стърджън, която изненадващо подаде оставка през февруари, прекара вчера седем часа в полицейския арест, разпитвана в рамките на разследване на финансирането на нейната партия.

Разследванията, започнали през 2021 г., се отнасят по-специално до използването на събрани през последните години дарения от 600 000 британски лири (683 000 евро), с цел организирането на нов референдум за независимост - проект, който е блокиран заради противопоставянето на Лондон.

Медиите също повдигнаха въпроси относно заем, за който се твърди, че съпругът на Стърджън - Питър Мърел - е изплатил на партията.

Според говорителка на Стърджън тя е дошла доброволно на този разпит в полицията. По-късно е била освободена в очакване на по-нататъшно развитие, като са били извършени обиски в няколко имота, включително в дома ѝ.

"Знам без съмнение, че съм невинна", увери тя в изявление, публикувано след излизането ѝ от ареста.

В началото на април съпругът на Стърджън, Питър Мърел, който до средата на март беше изпълнителен директор на ШНП, преди да подаде оставка от поста си, беше арестуван в рамките на същото разследване, преди да бъде освободен същата вечер, пак без да му бъдат повдигнати обвинения.

Няколко дни по-късно ковчежникът на ШНП Колин Бийти също беше разпитан. Той на свой ред подаде оставка като ковчежник.

Станете почитател на Класа