Шпионаж! Китайски самолет наблюдава военноморско учение в Тихия океан

Шпионаж! Китайски самолет наблюдава военноморско учение в Тихия океан
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    13.06.2023
  • Share:

Китай миналата седмица е разположил разузнавателен самолет в небето над Тихия океан източно от Тайван, който по информация от китайски медии е наблюдавал и събирал информация за военноморско учение на САЩ, Япония, Франция и Канада, предаде Ройтерс, съобщава БТА.

 

 

Вариант на товарен самолет "Уай-9" (Y-9), оборудван с техника за събиране на разузнавателна информация, най-вероятно е наблюдавал и събирал информация за учението, съобщи вчера китайският вестник в. "Глоубъл таймс", като се позова на анализатори. Два американски самолетоносача, "Нимиц" и "Роналд Рейгън", от миналия четвъртък са в района на важните от геополитическа гледна точка острови Рюкю във Филипинско море, пише вестникът.

Островите разделят Източнокитайско от Филипинско море и се намират в Тихия океан между Япония и Тайван, за който Китай претендира, че е част от неговата територия.

Миналия петък е започнало учение на САЩ във Филипинско море, като ударните групи на два самолетоносача действат съвместно за първи път от юни 2020 г., се казва в изявление на американския Седми флот.

Японското министерство на отбраната съобщи, че миналия четвъртък в Тихия океан е бил забелязан вариант на самолет "Уай-9". Говорител на ведомството днес заяви, че в момента то анализира оборудване, което е било закрепено за долната част на самолета и не е било виждано преди.

Срещите между въоръжените сили на Китай и САЩ и техните съюзници в западната част на Тихия океан зачестиха през последните години, като Китай все по-настоятелно защитава интересите си в Източнокитайско море и Южнокитайско море, както и около Тайван, посочва Ройтерс. Няколко дни преди учението с участието на САЩ, Франция, Канада и Япония служители от бреговата охрана на Филипините, САЩ и Япония проведоха първото си тристранно учение край брега на Филипините.

Станете почитател на Класа