Русия прехвана девет дрона над Крим

Русия прехвана девет дрона над Крим
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    05.06.2023
  • Share:

Русия съобщи, че е прехванала девет дрона над Кримския полуостров и един над малкия град Суджа в южната област Курск, при почти ежедневните нападения срещу страната или срещу контролирани от Москва територии в Украйна, съобщава Ройтерс.



Пет дрона са били свалени, а четири са били спрени и не са поразили целите си в Джанкой, на Кримския полуостров, заяви руски служител, намиращ се в Крим. Москва анексира полуострова от Украйна през 2014 г.

По-късно през деня над Суджа беше свален украински дрон, съобщи в Телеграм губернаторът на граничещата с Украйна Курска област. Агенция Ройтерс отбелязва, че не можа да провери съобщенията по независими източници.

Ударите дойдоха след множество нападения срещу руския граничен район Белгород и петролна инфраструктура в страната, както и след удар с дрон по богати квартали на Москва по-рано през седмицата. Киев отрича да е нападал Москва и Украйна почти никога не поема публично отговорност за нападения в други части на Русия или срещу контролираната от руските сили територия в Украйна.

При вчерашните нападения с дронове в не са пострадали хора, според официални руски представители. В Джанкой са счупени прозорците на няколко къщи, съобщи в Телеграм Сергей Аксьонов, подкрепяният от Русия ръководител на администрацията на Крим. Той допълни, че един невзривен дрон е бил намерен на територията на жилищна къща, което е наложило временната евакуация на около 50 души в района.

Русия има военновъздушна база в близост до Джанкой. Украински официални лица отдавна твърдят, че градът и околните райони са превърнати в най-голямата военна база на Москва в Крим, припомня Ройтерс.

Според полски медии в боевете в руската Белгородска област участват и поляци, съобщи ДПА. Онлайн новинарските портали Polsatnews.pl и Wprost.pl съобщиха вчера, че на страната на украинската армия се сражават бойци от Полски доброволчески корпус. Те се позоваваха на съобщенията на самата група в Telegram и на видеоклип, за който се твърди, че показва войници на път към Белгород.

Според Polsat Полският доброволчески корпус е основан през февруари. Първоначално той се е сражавал заедно с украинската армия като независима единица, съставена само от поляци. Междувременно отрядът действа и съвместно с Руския доброволчески корпус.

В статиите не се посочва колко поляци са участвали.

Станете почитател на Класа