ВСУ започнаха крупно настъпление на 5 участъка от фронта, руският Генщаб с горещи новини за развръзката

ВСУ започнаха крупно настъпление на 5 участъка от фронта, руският Генщаб с горещи новини за развръзката
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    05.06.2023
  • Share:

Украинците са задействали шест механизирани и два танкови батальона, но все още не е ясно дали това е голямото контранастъпление

 

 

Руските сили са осуетили голяма украинска офанзива в южната украинска Донецка област, съобщи рано тази сутрин руското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс и БТА.

 

 

В изявление на министерството се казва, че Украйна е започнала офанзивата вчера, като са били задействани шест механизирани и два танкови батальона.

По време на настъплението на Запорожкия и Угледарския фронт ВСУ са загубили до 40 единици тежка и лека бронирана техника, според Министерството на отбраната на Русия, съобщават световните издания.

Украинската армия е привела в настъпление 23-та и 31-ва механизирани бригади от стратегическия резерв с подкрепата на други военни части в 5 сектора на фронта, съобщава руското военно ведомство.

"Целта на противника беше да пробие отбраната ни в най-уязвимия, според него, сектор на фронта", заявиха от руското министерство на отбраната. "Противникът не изпълни задачите си и не постигна успех".

Руските сили са убили 250 украински военнослужещи, както и са унищожили 16 танка, бойни машини на пехотата и 21 бойни бронирани машини, според същия източник. Това е постигнато "в резултат на умелите и компетентни действия на военната група "Изток".

Киев вече призова за "мълчание" преди дългоочакваната контраофанзива за възвръщане на териториите, които Русия пое под свой контрол в продължаващата вече 15 месеца война, припомня Ройтерс.

Началникът на руския генерален щаб Валерий Герасимов, който отговаря за военната операция на Москва в Украйна, е бил в района на украинската атака, съобщи министерството, като уточни, че той е бил "на един от предните командни пунктове".

В същото нападение с дрон е причинен пожар в енергиен обект в руската Белгородска област рано тази сутрин, съобщи губернаторът Вячеслав Гладков. Няма пострадали хора, добави той в Телеграм.

 

 

ВИДЕО: https://t.me/RVvoenkor/46625

Станете почитател на Класа