Унгария успя да запази забраната си за украинско зърно

Унгария успя да запази забраната си за украинско зърно
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    15.05.2023
  • Share:

Унгария успя да запази забраната за внос на украинско зърно непрекъсната, като замени едностранното си ембарго с общите разпоредби на ЕС, каза министърът на земеделието Ищван Наги, коментирайки новите правила, свързани с украинските селскостопански продукти.
„Запазваме забраната за внос на украинско зърно. Националните ограничения бяха заменени със забраната на ЕС за продажбите му в пет източноевропейски страни. Това идва в резултат на съвместни действия на Унгария, Полша, Словакия, България и Румъния, които накараха Брюксел да отстъпи", каза Наги в изявление, публикувано на уебсайта на неговото министерство.
Министърът повтори, че на 2 май е влязла в сила временна забрана за внос на украинска пшеница, царевица, слънчоглед и рапица в петте източноевропейски държави, в съответствие с решението на Европейската комисия. По-рано петте страни забраниха вноса на тези продукти на национално ниво.
„За да се гарантира последователността на забраната за внос, националните разпоредби на Унгария, които забраняват вноса на украински селскостопански продукти, ще останат в сила за договори, подписани преди 2 май 2023 г.", каза той.
Той каза още „Унгария разрешава транзита на украинско зърно през своя територия. Транспортирането обаче не трябва да отнема повече от 15 дни, а съответните служби ще се погрижат товарът да се движи по определения маршрут и да бъде получен от желания клиент. Товарът ще бъде пломбиран при преминаване на границата, а процесът на транспортиране ще бъде регистриран в електронната база данни. Компетентните държавни агенции ще направят всичко възможно, за да предотвратят всякакво манипулиране на доставките. Няма да позволим да се използват вратички", предупреди Наги.
През април 2023 г. България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия решиха едностранно да забранят вноса на селскостопански продукти от Украйна поради пренасищане на техните пазари, което изправя местните фермери на ръба на гибел. Страните планират да продължат разговорите с Европейската комисия за допълнително удължаване на забраната, която официално трябва да остане в сила само до 5 юни. Според Наги е имало устни споразумения забраната да остане в сила след тази дата, но Унгария е искане на писмени гаранции от вземащите решения в Брюксел.

Станете почитател на Класа