BAE разследва предполагаем саботаж на кораб на Кралския военен флот

BAE разследва предполагаем саботаж на  кораб на Кралския военен флот
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    15.05.2023
  • Share:

Започна разследване на предполагаем инцидент на саботаж на борда на военен кораб от следващо поколение на Кралския флот в шотландска корабостроителница.
„Десетки кабели на HMS Glasgow, който се очаква да влезе в експлоатация в края на десетилетието, са били повредени умишлено" според BAE Systems, главният изпълнител, отговорен за конструкцията и оборудването на кораба. Повече от 60 кабела са прекъснати, според UK Defense Journal.
HMS Glasgow, кораб за борба с подводници, натоварен със защитата на ядреното възпиране на Трайдънт и самолетоносачите, е първият от новата серия 8 авангардни фрегати тип 26 и се строи в корабостроителницата на река Клайд в Глазгоу. HMS Cardiff и HMS Belfast също са в процес на изграждане.
Говорител на BAE Systems, най-големият отбранителен изпълнител в Европа, каза: „Ние незабавно започнахме вътрешно разследване, заедно с нашите доставчици, и временно спряхме работата на кораба, за да инспектираме всяка зона на кораба и да гарантираме, че нашите високи стандарти и контрол на качеството са изпълнени. Нормалните операции вече са възобновени и е в ход оценка за обхвата на необходимите ремонти."
UK Defense Journal, уебсайт за военни новини, предположи, че военният кораб може да е бил саботиран от под-изпълнител в спор за плащане. BAE Systems не потвърди мотива за щетите.
Приблизително 23 000 кабела ще бъдат инсталирани на HMS Glasgow, които предават данни между различни системи, оборудване и персонал на кораба.
Пилотната палуба на HMS Glasgow ще може да побира хеликоптери до размера на Чинук, като товарният отсек ще може да се адаптира за настаняване и разгръщане на плавателни съдове, превозни средства и контейнери.
Има осем кораба на Кралския флот с името Глазгоу от началото на 1700 г., които помежду си са спечелили 10 бойни отличия.

Станете почитател на Класа