Бумът на патентите за зелени технологии и как бизнесът може да се възползва от него

Бумът на патентите за зелени технологии и как бизнесът може да се възползва от него
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    15.05.2023
  • Share:

Анмар Франгул
От пускането на огромни вятърни турбини и елегантни електрически превозни средства до нарастващата популярност на бизнес практиките, фокусирани върху околната среда и нетните нула емисии, става ясно, че планетата е в разгара на преход, воден от устойчивостта.
Днес пазарът на зелени технологии се оценява на 61 милиарда долара и се очаква да нарасне до 417 милиарда долара до 2030 г. Но този невероятен растеж би бил застрашен, ако компаниите, изобретателите, изследователите и дизайнерите бяха не са уверени, че времето и парите им са изразходвани добре. Защитата и насърчаването на този творчески прилив е нематериалната екосистема на интелектуалната собственост (ИС).
Правителствата и инвеститорите следят как бизнесът се ориентира в този неизследван, но жизнен свят на зелени иновации, с пускане на пазара на продукти и корпоративни решения, гледани през призмата на ESG (околна среда, социални и управленски) стандарти.
Освен че реализират добра печалба и извеждат пред конкуренцията, от компаниите в наши дни се очаква да спазват непрекъснато разширяващ се набор от правила и разпоредби. Вземете например Директивата на Европейския съюз за корпоративно отчитане на устойчивостта, която влезе в сила по-рано тази година. В основата си тя изисква големите предприятия – включително тези, които са публично регистрирани – да докладват за своите екологични и социални рискове, както и как техните дейности влияят върху хората и природата.
„Интелектуалната собственост е туптящото сърце на процъфтяващ бизнес модел, каквато и да е индустрията. Различните видове права, обхванати от интелектуалната собственост – като патенти, търговски марки, дизайни, авторски права и други – всяко от тях предлага уникален принос, който служи като основа за устойчив растеж и успех", казва Робин Мери, патентен адвокат в юридическата кантора за интелектуална собственост Dennemeyer & Associates.
Определянето на това какво е „устойчиво" може да бъде трудно, като се има предвид колко широка е темата, но 17-те цели за устойчиво развитие (SDG) на ООН са добро място за начало. Ключова част от дневния ред на ООН до 2030 г., тези цели обхващат огромен набор от стремежи, включително чиста и достъпна енергия, действия в областта на климата и подобрен жизнен стандарт. Добър пример е Dennemeyer Group, със седалище в Люксембург, предлага набор от услуги за компании, които искат да правят иновации и да се развиват в съответствие с тези цели. Групата осигурява поддръжка през целия жизнен цикъл на ИС, благодарение на специализиран софтуер и информация от специализирани консултантски екипи. Dennemeyer Octimine е мощен инструмент за търсене, който използва машинно обучение, за да предостави изчерпателни патентни прозрения от повече от 150 милиона патентни заявки. Ако имате идея и искате да проверите дали конкурент е патентовал подобно изобретение, той може да търси в международни бази данни със светкавична скорост.
Доказването на зелените и устойчиви акредитиви на ИС портфолио не е само за показ – то прави бизнеса привлекателен и за големите инвеститори, като им позволява да набавят средства, които могат да бъдат използвани за стимулиране на по-нататъшен напредък.
Според доклад от 2022 г. на фирмата за професионални услуги PwC, институционалните инвестиции, фокусирани върху целите на ESG, се очаква да достигнат $33,9 трилиона през 2026 г. спрямо $18,4 трилиона през 2021 г. В допълнение към всички други техни търговски дейности , за мултинационалните и стартиращите компании може да е трудно да получат ясна представа за ширината и дълбочината на своето ИС портфолио, за да увеличат максимално неговия потенциал. Особено неговият устойчив потенциал.
Експлозията в зелените технологии ще бъде от полза за бизнеси и организации от всякакъв тип, независимо дали разработват безупречни диамантени сфери, които да съдържат гориво за ядрен синтез, или печатат тениски, изработени от възобновяеми източници. Когато иноваторите могат да бъдат сигурни, че ще бъдат признати и възнаградени за цялата си упорита работа, няма ограничение за това, което може да бъде постигнато.

Станете почитател на Класа