Изненадващо Китай и Индия подкрепиха резолюция на ООН, признаваща агресията на Русия срещу Украйна

Изненадващо Китай и Индия подкрепиха резолюция на ООН, признаваща агресията на Русия срещу Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    03.05.2023
  • Share:

Текстът, популяризиран от широка група европейски страни, заедно с Канада и Съединените щати, получи 122 гласа "За" и 18 "въздържал се".

 

 

В изненадващ дипломатически ход, Китай и Индия, две страни, които старателно избягваха да осъдят Москва за започването на пълномащабна инвазия в Украйна въпреки многократните молби на западните съюзници, гласуваха в подкрепа на резолюция на ООН, която изрично признава "агресията от Руската федерация срещу Украйна", пише Euronews.

Позоваването се намира само в един параграф от по-широка резолюция, която призовава за по-тясно сътрудничество между ООН и Съвета на Европа, базираната в Страсбург организация за правата на човека.

Текстът, популяризиран от широка група европейски страни, заедно с Канада и Съединените щати, получи 122 гласа "За" и 18 "въздържал се".

Китай и Индия, които последователно се въздържаха от резолюциите на ООН, фокусирани върху войната в Украйна, които открито осъдиха Русия, гласуваха в подкрепа този път, както и Казахстан, Армения и Бразилия.

Само пет страни се противопоставиха на резолюцията: Русия, Беларус, Сирия, Никарагуа и Северна Корея.

Гласуването, което се проведе миналата седмица, първоначално остана незабелязано поради до голяма степен безрведно съдържание на резолюцията. Но някои наблюдатели бяха достатъчно проницателни, за да забележат препратката към войната в Украйна, която гласи следното:

"Признавайки също, че безпрецедентните предизвикателства, пред които сега е изправена Европа след агресията на Руската федерация срещу Украйна и срещу Грузия преди това и прекратяването на членството на Руската федерация в Съвета на Европа, (ние) призоваваме за засилено сътрудничество между ООН и Съвета на Европа".

Малко вероятно е гласуването да възвести нова външнополитическа позиция в дневния ред на Пекин или Ню Делхи, като се имат предвид тесните им военни и икономически връзки с Москва и твърдият им отказ да се присъединят към западните политически възгледи.

И все пак, като се има предвид широко документираното нежелание на двете страни да осъдят публично войнатана Русия, малката стъпка представлява забележително развитие само по себе си.

Китай, по-специално, беше под силен натиск от Запада открито да порицае Кремъл за започването на инвазията. Документ от 12 точки, публикуван през февруари от китайското министерство на външните работи и описан като "мирен план", беше критикуван от европейците за заличаване на границите между агресора Русия и жертвата Украйна.

В нито един момент планът не използва термините "война", "инвазия" или "агресия", за да опише ситуацията на място, а вместо това говори за "кризата в Украйна".

Съзнателно двойствената позиция на Китай, която Западът вижда като явно ориентирана към Русия, беше една от основните точки на разногласия по време на срещата в Пекин миналия месец между китайския президент Си Дзинпин и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Китай като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН носи голяма отговорност да използва влиянието си в приятелство, което е изградено от десетилетия с Русия. И ние разчитаме Китай наистина да упражнява тази отговорност и да бъде много ясен в посланията ", каза фон дер Лайен в края на пътуването.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа