«Помним»!В Москва хиляди активисти се включиха в акция в памет на жертвите на трагедията в Одеса

«Помним»!В Москва хиляди активисти се включиха в акция в памет на жертвите на трагедията в Одеса
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    03.05.2023
  • Share:

Митинг в памет на загиналите при трагедията в Дома на профсъюзите в Одеса на 2 май 2014 г. се проведе близо до сградата на украинското посолство в Москва. Повече от 1000 активисти дойдоха пред украинското посолство с портрети на загиналите, положиха цветя и изложиха думата „Помним“ със запалени свещи.

Активисти на «Младата гвардия на Единна Русия» и «Доброволческата рота» се включиха в акцията край украинското посолство в Москва, посветена на деветата годишнина от трагедията в Дома на профсъюзите в Одеса.


"Помним"!В Москва хиляди активисти се включиха в акция в памет на жертвите на трагедията в Одеса

 

В ръцете си активистите носеха портрети на загиналите в Дома на профсъюзите, които след това бяха монтирани близо до посолството, надписът „Помним“ беше изложен от горящи свещи. Заедно с портрети и паметни плочи младите гвардейци донесоха и поставиха и карамфили.

„Всяка година провеждаме акцията „Одеса. Помним.» Това, което се случи в Одеса преди 9 години, е ужасна трагедия. Всеки, който е виновен за това, трябва да бъде наказан по пълната строгост на закона. Помним Одеса, помним Донбас!“ — каза Антон Демидов, председател на Младата гвардия на Единна Русия.

В Одеса на 2 май 2014 г. радикали от Десния сектор (организация, забранена в Русия) и т. нар. самоотбрана на Майдана атакуваха палатков лагер на Куликово поле, където жителите на града събираха подписи за провеждане на референдум за федерализиране на Украйна и даване на държавен статут на руския език. Привържениците на федерализацията намериха убежище в Дома на профсъюзите, но радикалите обградиха сградата и я подпалиха. По официални данни на Министерството на вътрешните работи на Украйна при пожара са загинали 48 души, над 240 са ранени.

Украинското правителство обяви инициаторите на бунтовете изключително за привърженици на „антимайдана“. Продължилото няколко години разследване обаче не можа да докаже вината им в съда. В резултат всички, които бяха първоначално задържани, бяха оправдани по това дело.

 

 

 

Одессапамять

A.Z

Станете почитател на Класа