Блинкен и Алиев обсъждат повторното отваряне на Лачинския коридор

Блинкен и Алиев обсъждат повторното отваряне на Лачинския коридор
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    02.05.2023
  • Share:

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен проведе телефонен разговор в неделя с президента на Азербайджан Илхам Алиев, обсъждайки значението на повторното отваряне на коридора Лачин за търговски и частни превозни средства, каза в изявление говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър.
„Държавният секретар Антъни Дж. Блинкен разговаря днес с президента на Азербайджан Илхам Алиев, за да подчертае важността на мирните дискусии между Азербайджан и Армения и обеща да продължи подкрепата на САЩ. Блинкен сподели убеждението си, че мирът е възможен" се казва в изявлението.
„Той също така изрази дълбоката загриженост на Съединените щати, че създаването на контролно-пропускателен пункт от Азербайджан в коридора Лачин подкопава усилията за установяване на доверие в мирния процес и подчерта значението на повторното отваряне на коридора Лачин за търговски и частни превозни средства възможно най-скоро", се добавя изявлението.
Пресслужбата на президента на Азербайджан каза в изявление по-късно "Президентът Илхам Алиев отбеляза, [че] Азербайджан подкрепя мирния дневен ред и че Азербайджан е бил инициаторът за започване на преговори за мирен договор и нормализиране на отношенията с Армения. По отношение на създаването на ГКПП "Лачин" на азербайджанско-арменската граница президентът Илхам Алиев каза, че ГКПП е създаден в съответствие със суверенните права на Азербайджан и всички международни правила".
"Азербайджанският президент подчерта, че целта е да се осигури контрол, а не да се ограничи движението, тъй като преминаването вече е разрешено през контролно-пропускателния пункт", се допълва в изявлението.
Френският външен министър Катрин Колона заяви в петък след среща с арменския си колега Арарат Мирзоян, че разполагането на контролно-пропускателен пункт от Азербайджан в коридора Лачин нарушава споразуменията, които Ереван и Баку имат в момента.
Външният министър на Армения Мирзоян заяви на 28 април, че Ереван няма намерение да води преговори с Баку за деблокиране на Лачинския коридор, тъй като този въпрос е уреден в тристранното изявление от 9 ноември 2020 г.
Ситуацията в Нагорни Карабах ескалира на 27 септември 2020 г. На 9 ноември 2020 г. президентът на Русия Владимир Путин, президентът на Азербайджан Илхам Алиев и премиерът на Армения Никол Пашинян подписаха съвместно изявление за пълното прекратяване на военните действия. В този момент страните спряха на позициите си, редица райони преминаха под контрола на Баку, а руски миротворци бяха разположени на линията на съприкосновение и в Лачинския коридор.
На 12 декември 2022 г. група азербайджански активисти, твърдящи, че са природозащитници, блокираха Лачинския коридор, единственият път, свързващ Армения и Нагорни Карабах и мястото, където временно са разположени руските миротворци.
Баку заяви, че блокирането на пътя не е цел на протеста и цивилните превозни средства могат свободно да се движат и в двете посоки. Ереван обаче разкритикува дейността като провокация на азербайджанските власти, насочена към създаване на хуманитарна катастрофа в непризнатата република Нагорни Карабах.
Арменският премиер Никол Пашинян посочи, че Нагорни Карабах е изправен пред недостиг на храна поради блокирането на коридора. На 14 декември Армения поиска от Европейския съд по правата на човека да принуди Азербайджан да деблокира Лачинския коридор.

Станете почитател на Класа