Акционерите на Adidas с колективен иск заради марката Yeezy на Кание Уест

Акционерите на Adidas с колективен иск заради марката Yeezy на Кание Уест
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    02.05.2023
  • Share:

Акционерите на Adidas заведоха колективен иск срещу марката за спортни облекла, твърдейки, че е знаела за проблемното поведение на Кание Уест години преди да прекрати партньорството им заради антисемитските му коментари.
Акционерите също така твърдят, че Adidas не е успял да смекчи финансовите им загуби или да е предприел предпазни мерки, за да сведе до минимум излагането им, след като хаотичното поведение на дизайнера и рапъра и обидните коментари накараха него и неговата марка Yeezy да бъдат изхвърлени от Adidas, което доведе до рязък спад на акциите на компанията.
„Ние категорично отхвърляме тези неоснователни твърдения и компанията ще предприеме всички необходими мерки, за да се защити енергично срещу тях", заяви Адидас в изявление в отговор на иска.
Уест, който е известен като Йе, не е страна по делото, заведено в САЩ. Под марката Yeezy той проектира спортни облекла и маратонки, които са изключително успешни за Adidas.
Но гигантът за спортно облекло прекрати сътрудничеството си с Йе миналия октомври, след като той похвали Адолф Хитлер и нацистите в интервю за Infowars, облече модели на Седмицата на модата в Париж в дрехи с лозунга „Животът на белите има значение", който Лигата за борба с клеветата класифицира като израз на расизъм към бялата раса; и направи антисемитски забележки, поради които профилите му в Instagram и Twitter бяха спрени.
Adidas разкри, че може да загуби до 1,2 милиарда евро от продукти Yeezy, ако реши да не ги продава, и предупреди, че може да отчете първата си загуба от три десетилетия.
В иска се твърди, че Adidas е знаел за поведението на Йе преди това, като се твърди, че то е било обсъдено от бившия главен изпълнителен директор Каспер Рорстед, както и от други висши ръководители. Когато Йе каза в интервю през 2018 г., че „робството звучи като избор", Рорстед каза, че „Очевидно има някои коментари, които не подкрепяме. Кание беше и е много важна част от нашата стратегия и беше фантастичен творец".
След този коментар в иска се твърди, че „Adidas е пренебрегнал рисковете от свръхпредлагане на маркови обувки Yeezy в случай, че партньорството внезапно приключи, и по-специално, ако търсенето на обувките спадне поради някакви спорове около Уест." Груповият иск обхваща всеки, който е закупил акции на Adidas между 3 май 2018 г. - деня, в който Уест направи забележката за робството - до 2023 г.
След като Adidas прекрати партньорството миналия октомври, Wall Street Journal публикува подробности за предполагаема среща от 2018 г., по време на която служителите изразили пред висши ръководители своите опасения относно поведението на Йе, които уж посъветвали персонала как да избягват взаимодействието с него, както и за възможността марката да прекрати връзките си с него.
Adidas започна независимо разследване на съобщенията, че Йе е създал „токсична среда" в компанията, след като персоналът написа отворено писмо, в което твърди, че Йе им е показал изрични изображения на себе си и на бившата си съпруга Ким Кардашиян, крещял е на работнички и направил „сексуално смущаващи препратки при предоставяне на обратна връзка за дизайн". В писмото служителите твърдят, че „шефовете са били наясно с проблематичното поведение на Йе, но са изключили своя морален компас".
В отговор на тези обвинения, Adidas каза, че ги приема „много сериозно". Йе не отговори на искания за коментар.

Станете почитател на Класа