Борел призова за европейски патрули на ВМС в Тайванският пролив

Борел призова за европейски патрули на ВМС в Тайванският пролив
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    24.04.2023
  • Share:

Европейските военноморски сили трябва да патрулират в спорния Тайвански проток, каза върховният представител на ЕС по външната политика, Жозеп Борел, повтаряйки предишни коментари, подчертаващи колко важен е Тайван за Европа.
Той написа в Journal Du Dimanche „Тайван ни тревожи икономически, търговски и технологично. Ето защо призовавам европейските военноморски сили да патрулират в Тайванския пролив, за да покажат ангажимента на Европа към свободата на корабоплаването в тази изключително важна зона", написа той.
Преди две седмици Китай започна тридневни военни учения около Тайван – симулиращи целенасочени удари и блокада на острова – в отговор на срещата между тайванския президент Цай Инг-уен председателя на Конгреса на САЩ, Кевин Маккарти.
В реч, откриваща дебат за Китай в Европейския парламент, Борел каза: „Тайван очевидно е част от нашия геостратегически периметър за гарантиране на мира. Акция срещу Тайван непременно трябва да бъде отхвърлена не само поради морална причина. Това от икономическа гледна точка би било изключително сериозно за нас, защото Тайван има стратегическа роля в производството на най-модерните полупроводници".
Коментарите на Борел идват, след като френският президент Еманюел Макрон този месец заяви, че „Европа не трябва да бъде последовател на САЩ в случай на конфликт с Китай за Тайван". Коментарите на Макрон след посещението в Китай предизвикаха критики от някои политици както в САЩ, така и в ЕС.
Китай твърди, че Тайван е негова територия и се закле един ден да постави острова под свой контрол. Но Тайван никога не е бил контролиран от правителството на комунистическата партия на континентален Китай.
Междувременно Пекин казва, че е подал оплакване до посланика на Южна Корея заради "погрешни" забележки на президента на Южна Корея за Тайван.
Президентът Юн Сук Йол каза на Ройтерс, че повишеното напрежение около Тайван се дължи на опитите за промяна на статуквото със сила и че той се противопоставя на такава промяна. „Въпросът с Тайван не е просто проблем между Китай и Тайван, но, подобно на въпроса със Северна Корея, той е глобален проблем."
Заместник-външният министър на Китай Сун Уейдонг каза „Забележките на Юн са напълно неприемливи. Лидерът на Южна Корея не спомена принципа на един Китай, но приравни въпроса за Тайван с въпроса за Корейския полуостров. Добре известен факт е, че въпросът с Корейския полуостров и въпросът с Тайван са напълно различни по природа и по географска ширина и дължина и изобщо не са сравними", каза Сун.

Станете почитател на Класа