Шокиращи условия за търсещите убежище в Англия

Шокиращи условия за търсещите убежище в Англия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    24.04.2023
  • Share:

Марк Таунсенд
Търсещите убежище са били принудени да живеят една година в стаи без прозорци, по-малки от затворническите килии, сервирана им е била ужасна храна, обвинявана за причиняване на диабет, те са прекарали дни наред по бельо, защото имат само една смяна дрехите. Това са шокиращите условия, разкрити този уикенд в изчерпателен доклад на благотворителната организация Migrant Voice, която взе показания от 170 търсещи убежище, отседнали в хотели в Лондон, които трябва да служат за краткосрочно настаняване. Министърът на имиграцията Робърт Джерик наскоро каза на депутатите, че тези хотели са „луксозни".
Благотворителната организация е записала много разкази за „пренаселеност, мръсни стаи, злоупотребяващ, възпрепятстващ персонал и опасно непостоянно здравеопазване".
Повече от 50 000 търсещи убежище са настанени в близо 400 хотела на цена от над £6 милиона на ден, като Министерството на вътрешните работи се бори да намали рекордно натрупаните случаи. Въпреки че изследването дава само моментна снимка на условията в тази огромна мрежа от хотели за убежище, то е едно от най-изчерпателните налични прозрения за преживяванията на нейните жители.
От интервюираните – повечето от които са от Афганистан, Ирак и Иран – около една трета са отсядали в хотели повече от година. „Когато започнахме да разглеждаме проблемите, пред които са изправени търсещите убежище в хотелите на Министерството на вътрешните работи, не бяхме сигурни какво да очакваме. Но открихме система, която оставя хората отчаяни и склонни към самоубийство. На много от тези, които срещнахме, бяха отказани дори най-основните удобства и бяха оставени изолирани в тесни и пренаселени стаи" каза Назек Рамадан, директор на Migrant Voice.
Някои хора съобщават, че са били натъпкани в стаи с повече от 10 непознати. Един описва как са били принудени да живеят 12 месеца в стая без прозорци с размери 2 метра на 2 метра. За сравнение, доклад на Инспектората по затворите разкрива, че типична килия на затворник, може да бъде приблизително 5,5 квадратни метра.
„Тяхната изолация и безнадеждна и като цяло дехуманизирана ситуация имаха пагубно въздействие върху психичното му здраве, което доведе до самонараняване и два опита за самоубийство", се казва в доклада на Migrant Voice.

Едно от най-често срещаните оплаквания сред интервюираните обитатели на хотелите се отнася до храната, като порциите рутинно се описват като „почти негодни за консумация или миришат на гранясало и са остарели". Един търсещ убежище каза, че е развил диабет - който може да бъде причинен от диети с нездравословна храна - поради ястията, които са му били предложени.
Друг случай включва жена, която казва, че е развила диабет по време на бременност, но продължавали да й предлагат храни с високо съдържание на въглехидрати като хляб и ориз, които могат да влошат състоянието й. Тъй като не можела да си позволи по-здравословни алтернативи, тя от време на време избирала да не яде нищо.
Друго често срещано оплакване е липсата на подходящи тоалетни и перални, като някои хора оставаха без дрехи с дни, докато чакат тези, които носят със себе си, да бъдат почистени. Един търсещ убежище разказал на изследователите как 24 души са споделяли обща тоалетна.
Сред най-шокиращите точки, повдигнати в доклада, е предполагаемата злоупотреба от персонала в хотелите, които се управляват от името на Министерството на вътрешните работи от частни компании, които са се радвали на увеличени печалби на гърба на настаняването на търсещи убежище.
„Търсещите убежище са докладвали за словесно насилие, тормоз и расистки коментари, насочени към тях от персонала в някои хотели, включително заплахи да бъдат изпратени в Руанда", се казва в доклада. Коментарите за Руанда се отнасят до плановете на правителството да изпрати търсещи убежище в африканската страна, въпреки че намеренията му са осуетени от правни предизвикателства, като последното е планирано за тази седмица.
Други опасения относно поведението на персонала са „отказ от съдействие и понякога активно възпрепятстващо поведение на персонала в хотелите, докладвано от търсещи убежище, които се нуждаят от подкрепа за получаване на медицинско лечение". В други случаи търсещите убежище заявяват, че са били наказвани произволно от персонала, който например им е казал, че нямат право да дъвчат дъвка или могат да напускат хотела си само за ограничено време.
Бяха повдигнати и опасения относно нивата на здравеопазване, една жена търсеща убежище каза, че е загубила детето си, защото лекарят не е разбрал, че е бременна.
Разкритията идват в момент, когато броят на търсещите убежище, чакащи решение по техния случай, продължава да расте до рекордни нива, като сега са около 166 000 души.

Ниската седмична надбавка означава, че посещението при лекар например може да бъде твърде скъпо. Едночасов автобусен билет в Лондон е £1,75, около една пета от седмичната сума. Освен това надбавката от Министерството на вътрешните работи идва на предплатена парична карта и някои търсещи убежище казаха, че са чакали месеци, преди да я получат, което означава, че не могат да си позволят да ядат и трябва да разчитат на хранителни банки и благотворителни организации.
Говорител заяви, че тъй като в доклада не са посочени хотели, Министерството на вътрешните работи не може да разгледа конкретните твърдения.

Станете почитател на Класа