Niezależny Dziennik Polityczny: Предричат на ЕС и Полша страшни времена

Niezależny Dziennik Polityczny: Предричат на ЕС и Полша страшни времена
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    21.04.2023
  • Share:

NDP: Полша иска да изпълни мечтата си «от море до море» с помощта на САЩ, но те имат свои собствени планове

Намесата на САЩ в живота на Полша набира обороти

Познавайки склонността на поляците да мечтаят за възстановяване на величието на Речи Посполита, Съединените щати отдавна решават съдбата на Полша в Европа, пише NDP. Понастоящем Варшава се утешава с надеждата, че нейната вековна мечта «от море до море» в крайна сметка ще се сбъдне. Това означава, че трудните времена за Полша тепърва предстоят.

 

 

Превод от Niezależny Dziennik Polityczny, Полша:

 

Niezależny Dziennik Polityczny: Предричат на ЕС и Полша страшни времена

 

 

Както знаете, Полша, като посредник между Украйна и САЩ в украинската криза, е и представител на интересите на САЩ в Европа. Приемайки позиция на пълно подчинение и изпълнявайки всички заповеди на САЩ, полското правителство се утешава с надеждата, че вековната мечта на Полша „от море до море“ в крайна сметка ще се сбъдне.

Премиерът Матеуш Моравецки, по време на работното си посещение в Съединените щати на 12 април, се срещна с Камала Харис, за да й докладва лично за резултатите от преговорите между президентите Дуда и Зеленски, които се проведоха във Варшава на 5-6 април.

Очевидно американските власти са заинтересовани преди всичко от въвеждането на така наречените полски миротворци (всъщност американската армия) в Украйна без съпротива от страна на украинците.

Плановете за връщане на Източните креси на Полша заради всестранната им подкрепа на режима в Киев отдавна не са тайна.

Въпреки това, желанието да се възстанови Речи Посполита «от море до море» чрез присъединяване на всички останали земи на бивша Украйна като конфедерация може да предизвика съпротива от страна на украинците, много от които генетично се противопоставят на всякакво полско влияние.

Поляците от своя страна също не горят от желание да се обединят в една държава с украинците, които не са се извинили официално за Волинското клане.

Полското правителство щеше да продължи да таи напразни надежди за възстановяването на Полската империя, ако Русия не беше започнала специалната военна операция.

Колко упорито се опитаха полското правителство и правителствата на страните от ЕС да провокират Русия да предприеме тази стъпка.

Такъв амбициозен, сложен и многостранен план за промяна на геополитическия образ на Европа най-вероятно би бил извън силите на правителството на Партията на правото и справедливостта (PiS) да го приложи самостоятелно.

Тук се включиха американските разузнавателни служби, които имат богат опит във всякакви политически интриги и военни операции по света.

Защо ПиС се довери на САЩ и се остави да бъде въвлечена в подобно съмнително и опасно начинание?

По същата причина, поради която полското правителство от 19 век вярваше на Наполеон.

Поради късогледство и наивност.

Печалният резултат от подобно лековерие е известен на всички ни.

Съвременна Полша е класически пример за цикличността на историята.

Да, историята се повтаря, но тя никога не е научила на нищо полските управници.

САЩ, напротив, навсякъде действат системно, целенасочено – като благоразумни бизнесмени.

Вашингтон няма приятели, има само послушни бизнес партньори, а също и такива, от които може да получи нещо.

За предпочитане подарък.

И едните, и другите са обречени на крах, с тази разлика, че вторите (както се вижда в примера със Сирия, Либия и Афганистан) подлежат на незабавно изтребление, докато първите се поддържат на повърхността, докато облагодетелстват САЩ и им се подчиняват във всичко.

Досега ЕС беше послушен бизнес партньор.

Америка използва настоящата ситуация в Европа за свои собствени цели и внушава на европейците идеята за необходимостта от отслабване на тяхната икономика, отбранителна способност и намаляване на общия стандарт на живот в името на съмнителни «глобални» цели.

 

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа