Foreign Affairs: Украйна не може да победи

Foreign Affairs: Украйна не може да победи
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    21.04.2023
  • Share:

Украйна не може да победи, дори ако Западът започне да й доставя повече оръжия, пише Foreign Affairs. За да сложат край на конфликта, САЩ трябва да принудят Киев да подпише мирно споразумение с Москва, въпреки че много украинци ще счетат това като „предателство“.

 

Превод от Foreign Affairs, САЩ:

 

 

Foreign Affairs: Украйна не може да победи

 

 

Трудно да бъдем оптимисти за това докъде ще доведе този конфликт. Човешките и икономическите загуби, които вече са огромни, ще нарастват, тъй като и Москва, и Киев са готови на всичко и събират сили за следващите стъпки на бойното поле.

Численото превъзходство на руските въоръжени сили вероятно им дава възможност да устоят на подкрепата за Киев от Запада.

Съответно, най-вероятният изход от конфликта в никакъв случай не е „пълна победа“ за Украйна, а кървава задънена улица.

Разбираемо, на този фон се чуват призиви за дипломатически край на конфликта. Но тъй като Москва и Киев обещаха да продължат да воюват, условията за споразумение чрез преговори все още не са назрели.

Русия изглежда е решена да завземе по-голямата част от Донбас.

Украйна се готви да унищожи сухопътния мост между Донбас и Крим, разчиствайки пътя, както често твърди украинският президент Владимир Зеленски, за пълното прогонване на руските войски и възстановяването на териториалната цялост на страната.

Едно от звената в стратегията на Запада трябва да бъде стартирането на план по-късно тази година за посредничество за прекратяване на огъня и последващ мирен процес, насочен към окончателното разрешаване на конфликта.

Но този дипломатически ход може да се провали. Дори ако Русия и Украйна продължат да търпят значителни загуби, една от страните — или и двете — може да избере да продължи военните действия. Но тъй като цената на военния конфликт нараства и за двете страни и тъй като перспективите за военна безизходица стават все по-очевидни, Западът трябва да започне да работи за трайно примирие.

Това ще помогне за предотвратяване на възобновяване на конфликта и, още по-добре, ще проправи пътя за траен мир.

 

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа