Експерт сподели какво ще получи Финландия от членството в НАТО

Експерт сподели какво ще получи Финландия от членството в НАТО
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    05.04.2023
  • Share:

Липунов: Финландия ще получи юридически гаранции от НАТО, въпреки че отдавна е интегрирана в алианса. Финландия отдавна е интегрирана във военната инфраструктура на НАТО, но с официалното влизане в алианса получава юридически гаранции по член 5 от Северноатлантическия договор. Освен това границата между Русия и НАТО почти се удвоява, в обозримо бъдеще там може да се появи ограничен военен контингент и Съединените щати могат да получат достъп до цялата военна инфраструктура на страната, каза Никита Липунов, анализатор в Института за международни изследвания към МГИМО.

 


Експерт сподели какво ще получи Финландия от членството в НАТО


По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Финландия ще се присъедини към алианса във вторник, 4 април, знамето на страната ще бъде издигнато в централата на НАТО в Брюксел.

«Нашата граница с НАТО се увеличава почти два пъти“, каза Липунов.

„Балтийско море всъщност се превръща във вътрешен водоем за НАТО: въпросът с Швеция се решава, но мисля, че е въпрос на време. За Русия влизането на Финландия в НАТО е по-чувствително, отколкото Швеция, тъй като ние сме непосредствени съседи”, добави Липунов.

„Рискът от поява на ядрени оръжия на територията на страната, въпреки че не може да бъде изключен, е изключително малък. Алиансът води предпазлива политика в тази посока през предходните месеци, така че не бих очаквал разполагането на ядрени оръжия, елементи на противоракетната отбрана, но бих очаквал по-тясно взаимодействие със САЩ и съюзниците в Северна Европа. Може би ще се появи военен контингент на НАТО в обозримо бъдеще по програмата за разширено предно присъствие, подобно на тези ограничени контингенти от 1000 човека, които са в балтийските страни“, добави Липунов.

 

 

 

К.К

Станете почитател на Класа