Европа няма да види евтин газ

Европа няма да види евтин газ
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    05.04.2023
  • Share:

Докато цената на американския газ продължава да пада, ситуацията в Европа е диаметрално противоположна.

 

 

Фючърсите на природния газ в САЩ са близо 2,1 долара за барел, най-ниското ниво от септември 2020 г. Цената на "синьото гориво" пада под натиска на постоянно слабото търсене поради наднормалните температури и големите запаси от газ в САЩ.

Към 24 март запасите от подземни хранилища възлизат на 1,853 трилиона кубични фута, което е с 442 милиарда кубични фута повече, според EIA, което е повече от миналата година и 321 милиарда кубичнифута над петгодишната средна стойност от 1,532 трилиона кубични фута.

Междувременно доставките на природен газ за заводите за втечнен природен газ за износ достигнаха най-високото си ниво след повторното отваряне на завода за втечнен природен газ Freeport в Тексас.

В Европа ситуацията е различна. Борсовата цена на майските фючърси за газ в хъба TTF в Холандия за първи път от две седмици надхвърли 45,56 евро за 1 МВт/ч (или 530 долара за 1000 куб. м). Това се дължи на рязко застудяване и увеличаване на търсенето в електроцентралите. Очаква се Германия да изпита необичайно ниски температури и сняг в началото на април.

Електроцентралите, които преди това преминаха на петрол и въглища поради високите цени на газа, отново се върнаха към синьо гориво. Използването на газ като основен източник на енергия беше улеснено както от спада на котировките, така и от увеличението на цените на емисиите на CO2 в Европа.

Пазарните играчи също имат опасения относно прекъсванията на доставките на втечнен природен газ от Русия: ЕС работи, за да позволи на европейските страни да блокират вноса на газ от Русия, без да е необходимо да налага нови санкции. През 2022 г. страната ни е изнесла около 17 млн. тона втечнен природен газ за Европа, което е с около 20% повече от година по-рано.

Намаляването на цените създава търсене, а търсенето създава по-високи цени.

Цените на газа в Европа на база TTF през изминалия период се повишиха до 545 долара за 1000 кубически метра, което отчасти се дължи на валутния фактор и отчасти на нарастващото търсене след спада на цените, съгласна е Оксана Лукичева, анализатор на стоковите пазари в "Откритие Инвестиции".

Към 1 април запасите от газ в европейските ПГХ са нараснали до 55,65%. Притоците на втечнен природен газ към Северозападна Европа доближават рекордни нива въпреки стачките във Франция.

През март са пристигнали 89 кораба, което е малко по-малко от рекордните доставки през декември (90 кораба), отбелязва експертът.

Постигането на целево ниво на запълване на ПГХ от 90% се очаква около края на август. Еврокомисарят по енергетиката Марош Шефкович предположи, че съвместната платформа за закупуване на газ ще бъде пусната в началото на май 2023 г.

В САЩ цените на газа в Henry Hub (CME фючърси) се покачиха до $2,216/mmbtu ($79,3 за 1000 кубически метра) през последния период, тъй като запасите от газ започнаха да намаляват поради нарастващия износ. В същото време общото ниво на запасите остава високо.

Запасите от природен газ в съоръженията на САЩ, според Министерството на енергетиката на днлавана към 24 март остават с 31,1% по-високи от миналата година и с 21,0% по-високи от средното ниво за последните пет години.

Износът на втечнен природен газ достигна исторически връх от почти 14,25 милиарда кубически фута на ден. Freeport LNG съобщи, че отново работи на пълен капацитет.

Цената на природния газ в Азия на базата на JKM падна до $12,7/mmBTU, или $455 за 1000 кубически метра, отразявайки увеличението на доставките на товари с втечнен прироредн газ.

Съобщава се, че Индия обмисля създаването и изграждането на стратегически съоръжения за съхранение на LNG, за да смекчи ефектите от недостига на доставки.

Главният изпълнителен директор на Inpex каза, че Австралия рискува да подкопае глобалната сигурност с решението "тихо да прекрати" търговията с газ чрез ограничаване на износа на втечнен природен газ, принуждавайки купувачите да преминат към въглища или да купуват газ от Русия, Китай и Иран.

„Наближаването на пролетта неизбежно намалява потреблението на газ за отопление, а високото ниво на натрупаните резерви намалява необходимостта от тяхното попълване. Спадът на цените обаче вече започна да води до намаляване на предлагането и увеличаване на търсенето, което ще подкрепи пазара в средносрочен план“, каза Лукичева.

Новата седмица, месец и тримесечие цената на газа в Европа започна с повишение, което се очерта в края на март, потвърждава анализаторът на TeleTrade Владимир Ковальов. На 3 април котировките се повишават от 520 долара за 1000 кубически метра до над 540 долара.

Няколко фактора допринасят за това. Цената, която падна по-рано през март до двегодишни нива преди кризата от $420, отново направи изгодно използването на газ в редица индустрии, за разлика от други видове гориво. Нарастващото търсене в Азия - предимно в Китай, отварящ се отново след мерките срещу COVID-19 - прави горивото по-скъпо.

Но основното текущо събитие беше неочакваното решение на страните от ОПЕК+ и Русия на 2 април да намалят допълнително производството на петрол с общо 1,65 милиона барела. на ден от май до края на 2023 г., посочва експертът.

Това незабавно повиши цените на петрола от нивата на затваряне през март под 80 долара за барел Брент до 84-85 долара в понеделник. Съответно, според принципа на "съобщаващите се съдове", цената на газа като алтернативен ресурс също се увеличава.

В средносрочен план от няколко месеца има възможност за продължаване на ралито на газовия пазар въз основа на тези възникващи фактори, смята анализаторът.

Освен това има опасения за намаляване на доставките от Русия през пролетта-есента и възможна суша през лятото. Индустриални анализатори в Goldman Sachs Group Inc. и SEB AB предупреждават, че цената може да се удвои до края на сезона за съхранение на газ.

Пазарът обаче все още не е разиграл подобни страхове. Заетостта на ПХГ към 29 март е 56%. Това е най-високото ниво за този период от повече от 10 години. Такива обстоятелства все още не позволяват цената на газа да расте адекватно спрямо петрола.

Тази седмица важни фактори може да са срещата на ОПЕК в понеделник, данните за петролните резерви в САЩ в сряда, индексите на бизнес активността в Китай в четвъртък, доклад за пазара на труда в САЩ в петък. Вероятният диапазон на цената на петрола за седмицата, смята Владимир Ковальов, е 480-580 долара за 1000 кубически метра.

 

Анна Королева, Превод: СМ, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа