UBS ще придобие засегнатата Credit Suisse за $3,25 млрд

UBS ще придобие засегнатата Credit Suisse за $3,25 млрд
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    21.03.2023
  • Share:

Роб Дейвис, Анна Айзък и Филип Инман
Швейцарското правителство принуди поглъщането на засегнатата банка Credit Suisse от конкурента UBS за почти $3,25 млрд. – доста под пазарната й стойност – на фона на опасения, че неуспехът да се защитят вложителите ще предизвика нова световна банкова криза.
След уикенд на трескави разговори швейцарското правителство и банковият регулатор сключиха сделка, след като стана ясно, че заемът от 54 милиарда долара за Credit Suisse от швейцарската централна банка не е успял да спре рязкото спадане на цената на акциите. "Поглъщането на Credit Suisse от UBS е най-доброто решение в настоящата ситуация", каза президентът на Швейцария Ален Берсет.
Той сподели, че придобиването е станало възможно, след като швейцарското федерално правителство, швейцарският орган за надзор на финансовите пазари FINMA и Швейцарската национална банка са се съгласили да подкрепят сделката. Частните инвеститори, които подкрепиха Credit Suisse с кредит от 16 милиарда долара, се очакваше да бъдат заличени от сделката.
В съчетание с колапса миналата седмица на Silicon Valley Bank, чието подразделение в Обединеното кралство трябваше да бъде поето от HSBC за номиналната сума от £1, кризата, която погълна Credit Suisse, подхрани безпокойството за зараза в международната банкова система.
„Незаменимо беше да действаме бързо и да намерим решение възможно най-бързо, като се има предвид, че Credit Suisse беше системно важна банка", каза президентът на Швейцарската национална банка Томас Джордан.
Но в знак на глобално безпокойство, банката – заедно с Федералния резерв, Европейската централна банка, Банката на Канада, Банката на Япония и Швейцарската национална банка – предприеха координирани стъпки за подобряване на предоставянето на ликвидност.
Швейцарското правителство посредничи при сделката между UBS и Credit Suisse и ще промени закона, за да позволи тя да продължи без гласуване на акционерите. Съобщава се, че UBS първоначално е предложила 1 милиард долара, но това е било отхвърлено от борда на Credit Suisse. Цената все още е доста под стойността си на фондовия пазар, дори след като се срина до едва 8,6 милиарда долара, спад от 86% от февруари 2021 г. след продължителна поредица от скандали, проблеми със съответствието и лоши финансови залози. През 2014 г. банката се призна за виновна, че е позволила на клиенти от САЩ да укриват данъците си, което доведе до глоба от 2,6 милиарда долара от правителството на САЩ и финансовите регулатори в Ню Йорк.
През 2020 г. тогавашният главен изпълнителен директор на Credit Suisse, Тиджан Тиам, подаде оставка след два корпоративни шпионски скандала, включващи висши служители, като банката също загуби 5,5 милиарда долара от колапса на американския хедж фонд Archegos Capital година по-късно.
Бурята от негативна публичност се влоши миналата година след разкритията на Guardian, базирани на изтичане на информация, че измамници, престъпници и корумпирани политици са съхранявали £80 млрд. в базирания в Цюрих кредитор. Клиентите започнаха да теглят милиарди лири от банката миналата година в отговор на слуховете за нейното финансово състояние, което доведе до най-лошата загуба на банката за цялата година от банковата криза през 2008 г.
В тандем с фалита на Silicon Valley Bank по-рано този месец, премеждията на Credit Suisse породиха страхове, че международната банкова система може отново да стане жертва на заразата, наблюдавана през 2008 г., с разклонения за по-широката световна икономика.
Икономистът Нуриел Рубини, известен като д-р Дум, на когото се приписва прогнозирането на финансовата криза от 2008 г., каза, че всеки потенциален провал на Credit Suisse може да се окаже „момент на Леман" - препратка към колапса на Lehman Brothers през септември 2008 г. разглеждан като непосредствена причина за катастрофата.

Станете почитател на Класа