Френското правителство пред вот на недоверие заради пенсиите

Френското правителство пред вот на недоверие заради пенсиите
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    21.03.2023
  • Share:

Френското правителство беше изправено пред вот на недоверие вчера, като депутатите казаха, че се страхуват за безопасността си, стачните действия се засилиха и полицията забрани на демонстрантите части от центъра на Париж след решението на Еманюел Макрон да прокара непопулярното увеличение на пенсионната възраст без парламентарно гласуване.
Опозиционни политици внесоха две предложения за вот на недоверие в знак на протест срещу това, че правителството използва противоречиви правомощия на изпълнителната власт, за да повиши възрастта за държавна пенсия от 62 на 64 години. Френският президент реши миналата седмица, че правителството трябва да използва член 49.3 от конституцията, за да заобиколи парламента, тъй като се опасяваше, че той не може да събере достатъчно гласове за промените в пенсиите.
След два месеца на протести срещу промените в пенсиите и временни стачки, ръководени от рядко срещания обединен фронт на всички синдикати, гневът продължи да нараства през уикенда с демонстрации в много градове. Още железопътни, въздушни и училищни стачки са планирани през следващата седмица.
Двете предложения за вот на недоверие се смята за малко вероятно да бъдат приети, тъй като ще изискват безпрецедентно групиране на всички воюващи опозиционни партии. Ще трябва да има обединен фронт в целия политически спектър – от радикалната левица до крайната десница на Марин Льо Пен и дясната Les Républicains на Никола Саркози – за да се достигне високият праг от абсолютно мнозинство от 287 гласа.
Единственият начин вотът на недоверие да мине е с подкрепата на голям брой депутати от Les Républicains. Лидерът на партията Ерик Сиоти обаче нареди на своите депутати да не гласуват срещу правителството на основание, че то може да доведе до „хаос".
Анкета в Journal du Dimanche в неделя показа, че популярността на Макрон е спаднала до най-ниското си ниво от антиправителствените протести на жълтите жилетки преди четири години.
Докато полицията се подготвя за седмица на непредсказуеми, спонтанни протести в градовете и малките градчета във Франция, настроението на гняв беше оприличено на началото на протестите за жълти жилетки, когато демонстранти в малките градове и провинцията се събраха на кръгови кръстовища и на улични протести. Първоначално протестите бяха срещу повишаването на данъците върху горивата, но се развиха, за да обхванат по-широка липса на доверие в политическата система. Полицейските власти в Париж продължиха да забраняват на демонстранти да се събират на Place de la Concorde срещу парламента след сблъсъци с протестиращи миналата седмица.
Рядко срещаният алианс на основните профсъюзи във Франция ще продължи да се мобилизира, за да се опита да наложи обратен завой на промените в пенсиите. Ден на национални индустриални действия, които ще засегнат влаковете, въздушния транспорт и училищата, е насрочен за четвъртък.
Едно от ключовите притеснения са решаващите бакалавърски изпити за абитуриентите, които започнаха вчера, точно когато синдикатите на учителите призоваха за стачки. Надзорът на изпитите може да бъде засегнат, ако служителите стачкуват. Лоран Бергер от умерения профсъюз CFDT каза, че изпитите не трябва да се смущават, тъй като гимназистите вече са подложени на голям стрес.
В крайна сметка правителството оцеля и няма - засега - да се налага да подава оставка.

Станете почитател на Класа