Ремонт на кухня разкри 400-годишни фрески в апартамент в Йорк

Ремонт на кухня разкри 400-годишни фрески в апартамент в Йорк
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    21.03.2023
  • Share:

Човек, ремонтирал кухнята си, откри 400-годишна стенопис от национално значение в апартамента си в Йорк. Части от фризове, датиращи от около 1660 г., бяха намерени от кухненски монтьори в апартамента на Люк Бъдуърт в центъра на Йорк миналата година и оттогава бяха напълно разкрити.
Смята се, че картините са по-стари от сградите от двете страни на стената и са базирани на сцени от книгата Emblems от 1635 г., написана от поета Франсис Куорлс.
Будуърт, изследовател в университета в Лийдс, каза за новинарската агенция SWNS, че е „лудо да се мисли, че картината е била там преди исторически събития като Големия пожар в Лондон през 1666 г. Първите хора, които първоначално го намериха, бяха кухненските монтьори, които го видяха под кухненския ми шкаф. Никога не съм мислил за това преди, мислех, че има тръби зад шкафа".
„Винаги сме знаели, че има странно парче от стената, но просто си мислихме, че апартаментът е такъв, тъй като през годините е имало милиони различни неща. Много се развълнувах. Първо си помислих, че е стар викториански тапет, но скоро видях, че всъщност е нарисуван върху стената на съседната сграда – така че е по-стар от самата сграда".
Бъдуърт се премества в Йорк от Уорингтън, отчасти заради историята на града. Той каза „удивително е да имам картините в дома си, но те са и тежест, защото нямам налично финансиране, за да ги запазя".
Той е получил помощ от „Историческа Англия", за да ги прикрие и да предотврати евентуални щети. „Отпечатахме им версия с висока разделителна способност и поставихме репликата отгоре, за да ги покрием. Надяваме се, че можем да разгласим информацията и да видим дали някакви общества или докторанти искат да направят някои експериментални проекти за опазване. Също така се надявам, че това ще вдъхновява и други хора да започнат да разглеждат собствените си стени по-детайлно".

Станете почитател на Класа