Русия намери ключа - светът се отдръпва от Запада

Русия намери ключа - светът се отдръпва от Запада
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    21.03.2023
  • Share:

Западът иска войната с Русия да продължи. Той се надява по този начин да ни отслаби, да ни изцеди, за да ни превърне в своя колония и да започне да ни експлоатира. Точно както експлоатира Бангладеш, Индонезия, Малайзия, Япония, Южна Корея и Пакистан. Но се надяват напразно. Така или иначе ще победим.

 

 

Когато има световна война, важно е да се види кой е наш, кой е чужд. Във войната, която Западът отприщи срещу нас, ние имаме и поддръжници, и съюзници на Изток. Но както се казва, в нещастието има приятели. Но да бъдем приятели по щастие, които победиха общ враг и в същото време поддържаха добри отношения - това е задачата със звездичка.

По-подробно за това в предаването „Скрити значения“ говори политическият наблюдател на „Първи руски“ Андрей Перла.

Глобален север, глобален юг

Голямо щастие е да имаш приятели, които няма да те експлоатират. Но да разберете лошите намерения и да поставите предварително „лични граници“ е възможно само чрез анализ на детайлите.

Западът създава вид на "голям приятел" на отделните държави, но винаги дава, за да вземе, и то напълно. Така, говорейки за неотдавнашната конференция в Мюнхен, Андрей Перла отбеляза, че най-интересната реч е речта на френския президент Еманюел Макрон. Той, разбира се, казва политологът, не се отличава с голям интелект, но има известен политически инстинкт.

"Макрон, разбира се, изтърси всички необходими думи за това колко лоша е Русия и как трябва да бъде победена. Тук нямаше въпроси. Но Макрон каза нещо изненадващо важно. Той каза: „Изумява ме колко бързо Западът губи доверието на глобалния Юг.“

"И именно в това той видя основната вина на Русия пред Запада. Защото, според Макрон, именно благодарение на действията на Русия глобалният Юг губи доверие в Запада“, подчерта Андрей Перла.

И тук е необходимо да се съсредоточим върху самия произход на това определение за "глобален Юг". Според експерта негов автор е френският политически философ Жак Атали. По едно време той беше един от идейните основатели на днешна Европа.

Жак Атали е човекът, който въвежда тази терминология в световната политика – „глобален юг” и „глобален север”. Той излезе с политическа концепция за постоянната конкуренция и постоянното влияние на глобалния Север, тоест Западна Европа, и глобалния Юг.

Но тъй като Атали е французин, за него глобалният Юг започва точно от северното крайбрежие на Африка, където са Мароко, Алжир и т.н., споделя политологът.

Същността на концепцията е следната. Западът или глобалният Север трябва да експлоатира глобалния Юг за собственото си оцеляване. И го знаят като „Отче наш“. Защото благосъстоянието на същата Америка зависи от експлоатацията на роби в Бангладеш, Индонезия и Филипините.

"Просто погледнете дънките на всяка известна американска марка, които купувате в магазина. Те са произведени в Бангладеш. Освен това себестойността на тяхното производство, включително заплатата на човека, който е произвел тези шевове, дори не е няколко пъти, а десетки пъти по-ниска от продажната цена на тези панталони, включително на самия Запад“, отбеляза Андрей Перла.

Именно поради тази причина, подчерта той, президентът Владимир Путин толкова често говори за неоколониализъм в контекста на конфронтацията между Русия и Запада.

"И защо Западът отприщи война срещу Русия? За да запазят водещата си позиция. Поддържайте, както се казва, глобално лидерство", обяснява той.

"С други думи, власт. Над Латинска Америка, над целия континент. Има и провлак със Северна Америка. Над Африка, над Югоизточна Азия, над всички“, каза Андрей Перла.

Ако Западът победи, тези държави ще се превърнат в една глобална фабрика, обслужваща западните интереси. И системата на неоколониализма ще продължи да съществува. Поне в рамките на човешкия живот.

"Ако Русия победи, тогава глобалният Юг, без никакъв оптимизъм, няма да стане никакъв съюзник и най-добър приятел за нас. Те няма да направят нищо за нас. Надяваме се, че ще направят нещо за себе си, за своята независимост и самодостатъчност. За да получават хората им работещи в тези заводи човешка заплата. За да могат да се отнасят човешки към децата си".

"За да не дават десетки милиони долари за фалшиви лекарства, които се налагат от западните корпорации. За да не бъдат жертва на системата за намаляване на раждаемостта, която се предлага от западните милиардери Бил Гейтс или Джордж Сорос, - обясни събеседникът на Царград.

За нас няма "втора класа" хора

Той подчерта, че Русия се отнася към глобалния Юг като към хора, които имат собствена култура, религия и ценности. Които не искат да са първа или втора класа, а искат като всички останали просто да бъдат хора сред хората.

Това има предвид Владимир Путин, когато казва, че „Русия по волята на съдбата се оказа лидер на едно ново антиколониално движение“.

"Честно казано, Русия би се справила без защитата на всички потиснати на Земята. Имаме достатъчно проблеми. Но се случи така, че за сетен път в своята история Русия се озова в тази роля“, отбеляза политологът.

"По едно време протойерей Андрей Ткачев каза в една от своите проповеди, че „руският войник отново ще трябва да стъпче този свят за цялото човечество с ботушите си“. А шансове за това има, убеден е Андрей Перла.

"Третият свят или глобалният Юг е разнороден. Има доста голям брой страни, които са доста развити в икономически смисъл, включително Бразилия, Аржентина, Южна Африка, Турция и Иран. Китай определено", казва той.

"Всички тези страни, дори поотделно, са доста сериозни конкуренти на глобалния Север. И когато се убедят, че той не е всемогъщ и не може да отдръпне тези, които казват: „Ние искаме да живеем със собствения си ум“, те също ще започнат да се държат по този начин. Във всеки случай ще спечелим, - убеден е политологът.

"Но нашата Победа няма да се състои само в това, че руските танкове ще стигнат до полската граница. Въпреки че определено ще стигнат до там. И че други страни в разплащанията с Русия, Турция и Съединените щати ще преминат към собствената си валута. И те ще плащат във валутата на контрагента за стоки: рупии, рубли, турски лири", продължава Перла.

"Мисля, че това е въпрос за следващата петилетка, може би седемгодишната. Но това е въпрос на средносрочна перспектива и планиране", казва експертът.

"Не става дума за факта, че доларът ще изчезне. Той няма да изчезне никъде. Американската икономика ще остане. Не трябва да се мисли, че те ще се изпарят там, ще отлетят някъде в стратосферата. Но става въпрос за нормални отношения между държави, всяка от които има свои интереси", - обясни Андрей Перла.

Повечето от тези интереси не съвпадат и те спорят, ругаят се, дори се бият. Но всяка страна остава независима, не попада под тоталното влияние на другата. Не налага своята култура, не гледа чужди филми, не губи езика си.

"Зануляване няма да има. Ето какъв ужас беше извършен в Либия и Ирак, в този свят, който абсолютно не е безопасен, абсолютно не е идеален, не може да бъде", - заключи Андрей Перла.

 

 

Превод: СМ, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа