Чехия постигна чудо: интегрира половин милион украинци

Чехия постигна чудо: интегрира половин милион украинци
  • Written by:  Лубош Палата DW
  • Date:  
    17.03.2023
  • Share:

Чехия прие половин милион украински бежанци и успешно ги интегрира - повечето имат работа и плащат данъци, а децата ходят на училище. Всичко това стана, без да се сринат социалните системи и здравеопазването. Как успя?

 

 

Тереза Матонохова e сред многото доброволци в Чехия, които помагат на стотици хиляди украински бежанци да се интегрират в обществото. Тя организира информационен и езиков курс за избягалите от войната. "Използвах професионалните си контакти и получих безплатна стая от една фирма за нашите срещи", разказа Тереза за ДВ.

По време на срещите се обсъждат жилищни въпроси или търсенето на работа в страната. Има и уроци по чешки език с опитен преподавател. Неговото заплащане идва от средства, предоставяни от чешкото правителство. "Познаването на чешкия език е основа за намиране на по-квалифицирана работа на чешкия пазар на труда с поне относително прилично заплащане", обяснява Тереза.

Почти всички учат чешки

От участниците в малкия ѝ клас, в който обикновено присъстват от 15 до 20 украинци, почти всички вече са си намерили работа. "Днес дойдоха по-малко участници, защото някои от тях имат следобедни смени. След една година всички те говорят чешки и могат да общуват на базово ниво“, казва тя.

 

Клас с украински деца в Чехия

 

 

Благодарение на хора като Тереза Матонохова Чехия и нейните 10 милиона жители успяват да посрещнат най-голямата миграционна вълна в своята история. Страната е предоставила временна закрила на почти половин милион украинци. Това я нарежда сред първенците в ЕС - спрямо броя на населението.

Не е за сметка на чехите

Повече от 100 000 украинци са намерили работа в Чехия и 90% от децата, пристигнали от нападнатата страна (около 50 000) междувременно посещават училище. "Успяхме да приемем почти половин милион бежанци от Украйна. И то - без да се сринат или претоварят здравната и образователната системи", заяви министърът на вътрешните работи Вит Ракусан на пресконференция. Според него Чехия разполага с добре функциониращи системи, които са се доказали в кризата.

Това, че голям брой украинци работят, а украинските деца ходят на училище, е важно за общата атмосфера в обществото. Въпреки това представители на екстремистки и десни националистически партии и организации твърдят, че правителството помага на украинските бежанци за сметка на чешките граждани. Сред тях е лидерът на опозиционната партия АНО и финалист на президентските избори от януари Андрей Бабиш. Министърът на външните работи Ян Липавски не е съгласен с това: "Разходите за украинските бежанци са само малка част от общата финансова помощ, която правителството е предоставило на чешките граждани в условията на енергийна и финансова криза".

 

Държавата печели от бежанците

 

Група украински бежанци, които изучават чешки език

 

 

Според Министерството на финансите разходите на Чехия за украинските бежанци до края на януари 2023 г. възлизат на около 1,2 млрд. евро. Най-голямата част от тях е отишла за социално подпомагане. Прага е похарчила по това перо около 400 млн. евро. В същото време държавата печели от украинците, които работят и плащат данъци и такси. Съобщава се за събрани около 350 млн. евро под формата на данъци върху доходите и други налози от бежанците.

"Разходите за украинските бежанци ще бъдат по-ниски от първоначално очакваните", казва финансовият министър Збинек Станюра. Бежанците са се интегрирали бързо на трудовия пазар и представляват по-малка тежест за здравната система, отколкото първоначално се очакваше. А и много чехи са приели у дома си украинци.

Квалифицирани украинци на неквалифицирана работа

Един от съществуващите проблеми е признаването на украинските квалификации. "Тук има стотици украински медицински сестри и лекари, но техните дипломи остават непризнати в Чешката република, защото хората просто не разполагат с необходимите документи от Украйна", признава Томаш Проуза, председател на Съюза за търговия и туризъм и съветник на министъра на промишлеността и транспорта.

Станете почитател на Класа