Великобритания нарече Русия "най-голямата заплаха"

Великобритания нарече Русия "най-голямата заплаха"
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.03.2023
  • Share:

В новата си външнополитическа доктрина Великобритания нарича Русия най-сериозната заплаха „за сигурността на Обединеното кралство".

 

 

В новото издание на интегрирания преглед министър-председателят Риши Сунак пише, че геополитическата ситуация се е променила от 2021 г. насам. По отношение на Русия правителственият ръководител посочва инвазията в Украйна, използването на енергийни и хранителни доставки като оръжие и заплахите за ядрени оръжия. В същото време Великобритания набляга на опасността, която представлява Китай. Глобалните последици от конфликта в Индо-Тихоокеанския регион обаче биха могли да бъдат по-големи от тези на войната в Украйна. Китай се въоръжава с мащабни инвестиции, създаа бази на острови в Южнокитайско море и отказва да се откаже от използването на сила срещу Тайван, пише Лондон.

Съмнения за стратегията за Бахмут

Украинските военни анализатори са критични към придържането към битката за Бахмут. „Разполагаме с информация, че Украйна изпраща в Бачмут резервисти, които са били обучавани в западни страни. И ние търпим загуби сред резервистите, които щяхме да използваме за контраофанзиви", казва украинският военен анализатор Олег Жданов. „Тук можем да загубим всичко, което искахме да използваме за тези контраофанзиви". 

Украинският военен историк Роман Пономаренко казва, че заплахата от обкръжаване в Бахмут е „много реална". „Ако просто изоставим Бахмут и изтеглим войските и техниката си, нищо лошо не може да се случи ... ако затворят пръстена, ще загубим хора и техника", казва Пономаренко пред украинското радио NV.

Още новини от вечерта:

Международният олимпийски комитет (МОК) разкритикува призива на британското правителство да изключи спортистите от Русия и Беларус от Олимпийските игри. „Не е работа на правителствата да решават на кои спортисти да бъде разрешено да участват в кои международни състезания", се казва в изявление на МОК, цитирано от браншовото списание Inside the Games. „Това би било краят на световния спорт, какъвто го познаваме днес“ 

В понеделник руски съд откри процеса срещу опозиционния политик и журналист Владимир Кара-Мурса. Той е обвинен в държавна измяна и разпространяване на „невярна информация" за „специалната военна операция" срещу Украйна, се казва в съобщението. В началото на процеса при закрити врата в Московския градски съд той не се призна за виновен. Ако бъде признат за виновен, го грозят до 25 години затвор.

Украински съд осъди мъж, обвинен в шпионаж в полза на Русия, на 15 години затвор. Осъденият е бивш заместник-ректор на медицински университет, съобщава вестник Kyiv Independent, като се позовава на украинската служба за сигурност СБУ. През 2020 г. той се е преместил на окупирания от Русия Кримски полуостров, където руската тайна служба ФСБ го е вербувала. 

В Испания приключва обучението на 55 украински войници за работа с основни бойни танкове Leopard-2. В сряда те трябва да се върнат на фронта в Украйна през Полша. 

След месеци мълчание Ватиканът и руският православен патриарх Кирил отново поддържат контакт. Последният поздравява папа Франциск по случай неговата десета годишнина начело на католическата църква.  

Бъдещето на Украйна зависи от изхода на сраженията в ключови участъци на фронта в източната част на страната, смята президентът Володимир Зеленски. 

Русия се съгласи да удължи срока на споразумението за по-нататъшен износ на украинско зърно през три черноморски пристанища - но само за още 60 дни.

Станете почитател на Класа