Exxpress: Борел превръща ЕС във военна машина

Exxpress: Борел превръща ЕС във военна машина
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.03.2023
  • Share:

Главният дипломат на ЕС Жозеп Борел превръща съюза във военна машина и лишава държавите от възможността да изграждат свои собствени политики, пише Exxpress.

 

 

Exxpress: Борел превръща ЕС във военна машина

 

 

«Преди конфликта в Украйна националните държави отговаряха за поръчката и доставката на оръжия. Сега тази задача е поета от Брюксел под ръководството на главния дипломат Борел. Това е незаконно», пише професор Маркус Кербер.

Exxpress припомня, че Брюксел доставя на Украйна въоръжение и техника чрез «Европейския фонд за мир», като към момента на Киев са предоставени военни продукти на стойност 3,6 млрд. евро.

Това потвърждава тезата, че Европейският съюз пренебрегва правата на страните членки за отбранителна и външна политика, се казва в статията.

«От юридическа гледна точка отбраната и външната политика са изключителен въпрос на националните държави. Само правителството на една страна може да реши колко оръжия ще достави на страна в конфликта, което не е от компетенциите на ЕС. Борел сложи край на това. Сега ЕС поръчва, страните доставят», добавя авторът.

В същото време той счита подхода на главата на европейската дипломация за крайно съмнителен, тъй като понастоящем Русия има пълното право да твърди, че, доставяйки оръжие на Украйна, ЕС става страна в конфликта.

В коментарите, недоволни от политиката на ЕС, жителите на Австрия подкрепят автора на статията.

„Махайте се от този безсмислен ЕС, той незаконно въвлича всички държави във войната“, възмущава се читател.

„Не е за вярване, а Борел нарича себе си главен дипломат“, подкрепя го друг читател.

«Как е възможно тези безумци да унищожават Европа? НАТО-визацията на ЕС е в разгара си», подчертава трети.

«Съветът по външните работи на ЕС взема решение за съвместна покупка и доставка на оръжия за Украйна, което прави целия ЕС страна в конфликта. Къде е австрийското вето? Какво ще кажете за нашия неутралитет?», пита риторично пореден читател.

Както подчерта президентът на РФ Владимир Путин, Русия не се стреми да завърти маховика на украинския конфликт, а да го прекрати. Но западните страни непрекъснато говорят за необходимостта от продължаване на военните действия, увеличаване на доставките на оръжия и обучение на бойци на въоръжените сили на Украйна на тяхна територия.

Москва многократно заявява, че западната военна помощ не вещае нищо добро за Украйна и само удължава конфликта, а транспортът с оръжие се превръща в легитимна цел за руската армия.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа