И други страни от ЕС намекват за вето върху санкции срещу руската ядрена енергетика

И други страни от ЕС намекват за вето върху санкции срещу руската ядрена енергетика
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.02.2023
  • Share:

Президентът Румен Радев заяви на Европейския съвет на 9 февруари, че ако трябва, България ще наложи вето на такова решение, защото ядрената енергетика е от стратегическо значение за бъдещето на българската енергетика и икономика

 

Повече от една страна-членка на ЕС, сред които и България, намекват за дерогация от забраната за внос на ядрено гориво от Русия. Това е станало ясно при последните дискусии на постоянните представители по повод 10-ия санкционен пакет срещу Русия, предаде БНР.

Новите ограничителни мерки бяха представени вчера от председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и от върховния представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел, но и двамата не споменаха нищо за ядрено гориво.

Припомняме, президентът Румен Радев заяви на Европейския съвет на 9 февруари, че ако трябва, България ще наложи вето на такова решение, защото ядрената енергетика е от стратегическо значение за бъдещето на българската енергетика и икономика и България не може да приеме налагането на санкции в тази сфера.

За приемането на ограничителните мерки е необходимо единодушие на всички страни членки.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа