"Публични изтезания". Как Саакашвили и Навални бавно умират в затвора

"Публични изтезания". Как Саакашвили и Навални бавно умират в затвора
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.02.2023
  • Share:

Две големи политически фигури бавно умират в два различни затвора - единият в Русия, а другият - в Грузия. Руският опозиционер Алексей Навални и бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили са подложени на изтезания. Общото между двамата е в това, че Путин ги смята за свои лични врагове.

 

 

Ако имаше урок, който да се извлече от историята, той щеше да е свързан със съдбата на Сергей Магнитски. През 2009 г. той е никому неизвестен руски адвокат, който описва случаи на корупция, а в отговор е арестуван, измъчван и оставен да умре в затвора без лекарска помощ.

Днес името му е символ на борбата срещу нарушителите на човешки права, защото на него беше кръстен глобален закон.

Днес, 24 години по-късно, има риск историята да се повтори с Михаил Саакашвили и Алексей Навални. Те са измъчвани в затвори в Русия и Грузия, загубили са много от теглото си, не получават медицинска грижа, физически са неузнаваеми. Предполага се, че не само Навални, но и Саакашвили е бил отровен.

 

Кои са Навални и Саакашвили

 

Алексей Навални е най-известният руски опозиционер и критик на президента на Русия Владимир Путин. Той е и автор на разследвания, разкриващи корупционни схеми по високите етажи на властта и приближени на Путин политици и олигарси.

Преди година по изискване на руския медиен регулатор много медии в Русия започнаха да премахват статии и видеа с разследванията на Навални. Сред тях беше и разследването "Дворец за Путин" - огромна сграда на Черно море с парк и други постройки около нея.

Навални е основател и на организацията Фонд за борба с корупцията, която през юни 2021 г. беше обявена за екстремистка и забранена в Русия. Той изгради и мрежа от политически офиси, които за разлика от много други опозиционни организации, имат структури из цяла Русия.

Въпреки затвора, арестите, съдебните дела и прогонването от страната, мрежата на Навални наложи и продължи да лансира идеи за т. нар. "умно гласуване". То се изразява в апела да се подкрепят кандидатите, които имат шанс да победят кандидатите на партията на Путин "Единна Русия".

Михаил Саакашвили е президент на Грузия от 2004 до 2013 г. Той предприема радикални реформи, след които още в първите години на управлението му Грузия прави рязък завой от Русия и все повече заприличва на западноевропейска държава.

Страната се покачва с пунктове нагоре в световните индекси като този за възприятие на корупцията и този за върховенството на правото. Влиза в класациите на първите десет страни в света по критериите "лекота на воденето на бизнес" и "икономическа свобода", пише икономистът Красен Станчев.

Саакашвили напуска Грузия няколко дни преди да изтече срокът на президентските му пълномощия - през декември 2013 г. През 2014 г. се включва в управлението на Украйна, поканен от новоизбрания украински президент Петро Порошенко. В Украйна Саакашвили оглавява консултативния съвет по реформите на президента, по-късно става губернатор на Одеса и получава украинско гражданство.

През 2017 г. влиза в конфликт с Порошенко и става опозиционер, като оглавява протести с искане за импийчмънт и нови избори. Следва арест, обвинения, отнемане на гражданството и изненадващо освобождаване. Украинското гражданство му връща настоящият президент Володимир Зеленски през 2019 г., когато го назначава за свой съветник по реформите.

В негово отсъствие в Грузия срещу него има образувани 4 наказателни дела и две произнесени присъди. Първата е във връзка с убийството на сътрудника на Обединената банка на Грузия Сандро Гиргвлиани през 2006 г., втората - с побоя над депутата Валерий Гелашвили през 2006 г. Общо по двете той получи 9 години затвор.

Срещу него все още тече дело по обвинения, повдигнати през 2014 г. за злоупотреба с власт при разпръскване на митинг през ноември 2007 г.

 

Затворите

 

И Навални, и Саакашвили попадат в затвор веднага след като се прибират в държавите си от чужбина.

През януари 2021 г. Навални се връща в Москва след лечението си в Германия. Той беше арестуван още на летището и осъден на 3,5 години затвор по старо дело, приключило с условна присъда. Два месеца по-късно получи още 9 години затвор по дело за измама и по дело за неуважение към съда.

Саакашвили се прибра в родната си Грузия през октомври 2021 г. Това стана след дългогодишния му престой в Украйна. В Грузия Саакашвили веднага беше арестуван и оттогава е в затвора.

 

Отровите

 

На 20 август 2020 г. Алексей Навални изпадна в кома, докато пътуваше със самолет на руска територия. По-късно той беше излекуван в Германия, където две независими експертизи стигнаха до заключението, че е станал жертва на нервнопаралитично вещество от групата на Новичок.

Разследване на Белингкат, Шпигел и Си Ен Ен от декември 2020 г. установи и отровителите му - лекари и химици, работещи за руските тайни служби ФСБ, които са наследник на КГБ.

Именно към разследващия сайт Белингкат се обърна и бившият грузински президент Михаил Саакашвили в началото на януари. Той помоли лично Христо Грозев да провери връзките между руските специални служби и смятаното за проруско правителство в Грузия.

„Те искаха да убият Навални на момента, а на мен ми дадоха смес, която ме убива в продължение на месеци“, написа Саакашвили от затворническата килия.

През декември миналата година Саакашвили каза, че е бил отровен в ареста през 2021 г. Той посочва за отговорен за отравянето си Путин. Токсикологичен анализ откри, че в тялото му има "наличие на тежки метали", а влошеното му здраве е резултат от отравяне с тях.

Оттогава здравето на Саакашвили видимо се влошава. Още в началото на 2022 г. се появи и информация, че той е отслабнал значително и състоянието му е влошено.

После властите го преместиха в болница, но както адвокатите му, така и правозащитници казаха, че не получава нужните грижи там, и обвиниха правителството, че крие информацията за реалното му състояние. Много обществени фигури поискаха от съда да пусне Саакашвили в чужбина, където да се лекува.

В понеделник съдът в Тбилиси отхвърли искането му за освобождаване от затвора по здравословни причини, съобщи правният екип на Саакашвили, цитиран от грузинската служба на RFE/RL.

 

Мъченията

 

Два месеца след като беше задържан, Саакашвили съобщи, че е бил измъчван в следствания арест.

След ареста си през октомври 2021 г. той е загубил повече от 60 килограма от теглото си и вече тежи под 70. Според главния лекар на клиниката Зураб Чхаидзе Саакашвили приема само 500-600 калории на ден, което води до прогресивна загуба на тегло.

Грузински лекари и международни експерти предупреждават за смъртната опасност, надвиснала над Саакашвили и необходимост от лечение. От месеци той страда от множествео заболявания, сред които туберкулоза и деменция. По думите на адвокатите му той не получава адекватно лечение, в момента на може да поема храна, а до него бива допускана само майка му.

За правото му на лечение в САЩ или Европа се застъпват Украйна, ЕС, общественици и много световни настоящи и бивши политици. В Грузия и още в над 20 страни се проведоха митинги в негова защита.

В началото на февруари украинският президент Володимир Зеленски обвини грузинските власти в "бавното убиване" на Саакашвили и нарече случващото се "публично изтезание" на гражданин на Украйна.

"Не обсъждам въпроса защо беше арестуван бившият президент на Грузия, какви са последствията от това за политиката и демокрацията на Грузия. Това е техен вътрешен въпрос", каза Зеленски. "Говоря за ареста на украинския гражданин Михаил Саакашвили, който ежедневно е изтезаван публично. И мисля, че тяхната цел е да го убият".

От юни миналата година Навални е в наказателна колония със строг режим и повече от 10 пъти е вкарван в карцер. Причините да е затварян в изолатора са например, че не се е измил навреме, не е поздравил правилно, не се е представил правилно или че не е закопчал копче на ризата си.

При престоя си в изолатора в края на миналата година Навални се разболя тежко, без да получи медицинско лечение. Миналата седмица той отново беше преместен в карцера, този път за половин година.

За шест месеца опозиционерът е прекарал повече от 100 дни в изолатора, което доведе до рязко влошаване на здравето му. Карцерът е стая с размери 2 на 3 метра, в която няма дневна светлина, а Навални е принуден да седи на метална табуретка. Той няма право и на никакви свиждания.

"Дори и маниаци, и серийни убийци, които излежават доживотни присъди, имат право на свиждания, но аз нямам", написа Навални в Инстаграм.

Адвокатът му Вадим Кобзев каза, че ръководството на затвора умишлено е преместило болен затворник в една килия с Навални, за да го зарази с грип. След това опозиционерът е бил лекуван с антибиотици, в резултат на което е получил стомашни проблеми и е отслабнал.

Преди дни ЕС осъди руските власти за физическите и психически изтезания на Навални. Руски лекари и адвокати вече написаха отворени писма до президента Путин с искане да осигури подходящи грижи и "да прекрати злоупотребите" с него. Последва дори реакция на политици - над 80 местни депутати, които са със статут на общински съветници, също подписаха писмо в негова защита.

В края на януари десетки хора от цял свят се включиха в акции в подкрепа на руския опозиционер, а неговите сътрудници започнаха проекта "Освободете Навални", в който се включиха 500 хил. души от цял свят.

 

 

 

Видка Атанасова

Станете почитател на Класа