Колебанието на канцлера Шолц относно Украйна не е шега

Колебанието на канцлера Шолц относно Украйна не е шега
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    05.02.2023
  • Share:

Тимъти Гартън Аш
Преди няколко седмици, в момент на огромно разочарование от протакането на канцлера Олаф Шолц с разрешаването на европейските германски танкове Leopard да отидат в Украйна, украински приятел ми изпрати в WhatsApp сатирична дефиниция на „Шолцинг". Той дефинира Шолцинг в речников стил като: „Глагол: съобщаване на добри намерения само за използване/намиране/измисляне на всяка възможна причина за забавяне и/или предотвратяване на тяхното осъществяване". Намерих това за остро и забавно и бързо го ретуитнах.
Шест дни по-късно се върнах към емисията си в Twitter, за да открия, че този туит е бил гледан 1,1 милиона пъти. В немските и международните медии определението беше широко цитирано като мое. Тъй като, както всички знаем, интернет никога не лъже, вече стана исторически факт, че аз така дефинирах „Шолцинг".
Попитах моя украински приятел дали знае кой всъщност стои зад този сатиричен термин. Украинците използват думата от месеци, това вече е приет термин в Украйна, означаващ „непрекъснато да обещаваш нещо, без изобщо да имаш намерение да го правиш".
Все пак реакциите бяха интересни. Един от редакторите на Frankfurter Allgemeine Zeitung, водещият консервативен вестник в Германия, написа полухумористичен редакционен коментар, в който каза „Нашите англоговорящи приятели би било по-добре първо да размишляват върху „Байденинг, Тръмпинг, Тръсинг и Джонсънинг", да не говорим за „Хариинг и Меганинг". Ясният намек, макар и леко изразен, беше, че ние, англосаксонците, трябва да си гледаме работата.
Много по-значим беше собственият отговор на Шолц по ZDF. След като разшири размера на подкрепата, която Германия е предоставила на Украйна, той каза нещо, което изглеждаше като реплика, подготвена с неговия лекар, „Преводът на Шолцинг е „Германия прави най-много"". Вярно е, че германската подкрепа за Украйна наистина е много значителна, както бихте се надявали от демокрацията с най-голямата икономика в ЕС и най-широките връзки с Източна Европа. И все пак да се каже, че „Германия прави най-много" е не само самодоволство, но е и очевидно невярно.
Съединените щати са направили най-много. Наистина, въпреки цялата невероятна смелост и умения на украинските въоръжени сили, ако не бяха мащабът и бързината на военната подкрепа на САЩ, днес много по-голяма част от Украйна можеше да бъде окупирана от Русия. Така че наистина ние, европейците – всички ние, включително и британците – трябва да се замислим защо почти 80 години след 1945 г. все още разчитаме на Чичо Сам да защитава европейската земя, европейската свобода и европейската сигурност.
„Шолцинг", в смисъл на внимателно, бавно, управленско вземане на решения, е добре при мирновременна икономическа политика, но дава предимство на другата страна във война. (Честно казано, трябва да се отбележи, че има няколко Шолцери в администрацията на Байдън и още повече в някои други европейски столици.)
Никой не знае какво ще се случи на бойното поле тази година, но един доста вероятен резултат от бавността и колебливостта, илюстрирани от германския канцлер, е един вид ескалираща безизходица, с продължаваща окопна война, наподобяваща тази от Първата световна война. Когато огнестрелната война в крайна сметка приключи, може да има полузамразен конфликт, като Русия държи значителна част от територията, която е окупирала със сила от 24 февруари 2022 г. У дома Путин тогава може да претендира за един вид победа, историческо повторно завоюване на поне част от Новоросия (Нова Русия) на Екатерина Велика, като по този начин също удължава живота на неговата тирания. Неговият пример би насърчил Си Дзинпин да се насочи към Тайван, забивайки още по-голям пирон в ковчега на „международен ред базиран на правила". Накратко, това би било отрицанието на всичко, което демократична Германия е подкрепяла.
Това са истинските залози, и "Шолцинг" не е за смях. Страстно вярвам, че Германия трябва да бъде начело, а не в тила, в споделени евроатлантически усилия за прекратяване на най-голямата война в Европа от 1945 г. насам по единствения начин, който ще донесе траен мир. Ако терминът действително означаваше „Германия прави най-много" – което означава също така да действа бързо и решително – аз щях да съм първият, който ще пее хвалебствени химни на Шолц. Само да е истина.

Станете почитател на Класа