Журито застана на страната на Илън Мъск за туитовете от 2018 г.

Журито застана на страната на Илън Мъск за туитовете от 2018 г.
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    05.02.2023
  • Share:

Илон Мъск и Tesla бяха освободени от неправомерни действия в съдебно дело за двата туита от изпълнителния директор, които според инвеститорите са им стрували милиарди долари. След по-малко от два часа обсъждане, приключващо триседмичен процес, журито в Сан Франциско постанови в петък, че изпълнителният директор на Tesla не е измамил инвеститорите с двата туита, публикувани през август 2018 г. за изкупуване на Tesla, което никога не се е случило.
Мъск написа тогава в Туитър, че планира да направи производителя на електрически автомобили частен, на цена от 420 долара за акция и че има осигурено финансиране за това. Публикациите предизвикаха скок на акциите за период от 10 дни, преди да спаднат, след като Мъск се отказа от сделката, твърдят инвеститорите.
Решението бележи важна победа за Мъск, който е въвлечен в няколко съдебни дела и агресивно се бори срещу всякакви обвинения, че е виновен. Изпълнителният директор, който сега е главен изпълнителен директор и на Twitter, след като купи компанията преди месеци за 44 милиарда долара, многократно е защитавал способността си да туитва.
Случаят беше разглеждан като тест за това дали Мъск може да бъде държан отговорен за свободното си използване на Twitter. Милиардерът свидетелства в няколко дни от процеса, твърдейки, че неговите туитове са били демократичен начин за комуникация и не винаги са влияли на акциите на Tesla по начина, по който той е очаквал.
„Слава богу, мъдростта на хората надделя! Дълбоко оценявам единодушното решение на съдебните заседатели за невинност в случая с Tesla 420", туитна Мъск след присъдата.
Мъск се яви в съда в петък за заключителни аргументи, въпреки че присъствието му не беше задължително, подчертавайки важността на резултата от процеса за него. В заключителните изявления той беше охулен като богат нарцисист, чието безразсъдно поведение крие риск от „анархия" и приветстван като мечтател, който се грижи за „малкия човек".
Никълъс Порит, адвокат на акционерите на Tesla, призова съдебните заседатели да упрекнат Мъск за неговата „разхлабена връзка с истината. Нашето общество се основава на правила. Имаме нужда от правила, които да ни спасят от анархията. Правилата трябва да важат за Илон Мъск, както за всички останали."
В допълнение към груповия иск Мъск беше изправен пред обвинения в измама през 2018 г. от Комисията по ценните книжа и борсите заради туитовете и трябваше да плати 40 милиона долара неустойки. Като част от споразумението си с американската агенция, Мъск трябваше да се съгласи с изискването неговите туитове да бъдат одобрени от адвокат на Tesla, преди да бъдат публикувани – клауза, която той е нарушавал многократно оттогава.
По време на около осемте си часа разпити Мъск настоя, че вярва, че е събрал средствата от Публичния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия, за да направи Tesla частна след осем години като публична компания. Той защити първоначалния си туит от август 2018 г. като добронамерен и целящ да гарантира всички инвеститори на Tesla да знаят, че автомобилният производител може да е на път да прекрати работата си като публична компания.
В заключителните си бележки Порит каза на съдебните заседатели, че решението им се свежда до отговора им на един въпрос: „Правилата важат ли за всички, или Илън Мъск може да прави каквото си иска и да не носи последствията?"
Професорът по право Джесика Левинсън каза, че случаят може да повлияе на начина, по който други компании се борят със случаи на измами със сигурността в бъдеще. „Мъск беше оправдан не само в стратегията си за защита, но и в решението си изобщо да отиде на съд. Това определено дава пътна карта за компаниите, които се опитват да защитят изявления, направени в социалните медии", каза Левинсън.

Станете почитател на Класа