Украйна ще събира «Гвардия на настъплението» на отряди по превземане на Крим и Донбас

Украйна ще събира «Гвардия на настъплението» на отряди по превземане на Крим и Донбас
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    04.02.2023
  • Share:

Министерството на вътрешните работи на Украйна формира щурмови бригади от военни, полицейски и гранични служители за „превземане на Крим и Донбас“, съобщи изпълняващият длъжността началник на украинското МВР Игор Клименко.

 

Клименко уточни, че групите няма да имат никакви тилови задачи, а само качествена подготовка и участие в операции на фронтовата линия.

 

Проектът се нарича «Гвардия на настъплението».

 

Украйна ще събира "Гвардия на настъплението" на отряди по превземане на Крим и Донбас

 

 

Според думите на Клименко в състава на МВР ще бъдат формирани подразделения „Буревий“, „Червона Калина“, „Кара-Даг“, „Рубеж“, „Спартан“ и „Азов“. Обявява се и създаването на бригада „Стоманена граница“ в състава на Държавната гранична служба на Украйна. Освен това бригадата «Лют» ще се появи като част от Националната полиция на Украйна.

Общо ръководството на МВР на Украйна планира да създаде 8 нови подразделения, които ще се занимават с постоянна бойна подготовка и участие в операции на фронтовата линия.

Министърът подчерта, че личният състав на подразделенията ще бъде сформиран от полицаи и военнослужещи с богат боен опит. Предвижда се те да бъдат комплектовани изключително с доброволци, които ще могат да изпълняват бойни мисии.

Според ръководителя на Министерството на вътрешните работи на Украйна режимът в Киев възнамерява да използва тези подразделения във военните действия в Донбас и Крим. Вярно, не е много ясно защо е необходимо да се създават «полицейски» формирования в присъствието на Въоръжените сили на Украйна.

По-скоро прилича на създаване на паравоенни формирования в системата на МВР в случай на вътрешни конфликти в украинския елит. Иначе не е много ясно защо полицейските отряди ще бъдат по-ефективни от формированията на редовните въоръжени сили – десантно-десантни, механизирани или мотопехотни бригади.

 

 

A.Z

Станете почитател на Класа