САЩ удариха втория най-богат човек в Русия

САЩ удариха втория най-богат човек в Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    16.12.2022
  • Share:

На бизнесмена Владимир Потанин и семейството му са наложени санкции

 

 

САЩ наложиха санкции на бизнесмена Владимир Потанин (втория най-богат човек в Русия) и финансовия сектор на страната с цел засилване на натиска върху Москва, предаде Ройтерс.

 

 

От Държавния департамент уточниха, че санкции са наложени на Потанин, който е един от най-богатите хора в Русия, неговата съпруга, пълнолетните му деца, и неговия инвестиционен холдинг "Интеррос".

"Интеррос" притежава 36 процента от "Норникел", което я прави най-големия акционер в компанията. "Норникел" е един от най-големите световни производители на паладий и рафиниран никел и сред най-ценното наследство от разделянето на руската индустрия след разпадането на СССР през деветдесетте години.

Американското финансово министерство заяви, че санкции са наложени също на "Росбанк" - базирана в Русия търговска банка, за която се предполага, че 61-годишният Потанин е придобил по-рано тази година, както и на 17 дъщерни дружества на руската банка ВТБ.

 

САЩ удариха втория най-богат човек в Русия

 

"С тези нови санкции срещу руски банки ние ще продължим изолацията на Русия от международните пазари", подчерта високопоставеният представител на министерството Брайън Нелсън.

"С днешните санкции на САЩ и предприетите действия от страна на международните ни партньори ще възпрепятстваме възможността на режима на Путин да финансира своята ужасна война срещу Украйна", допълни той.

Споменатите банки и компании, както и руското посолство във Вашингтон засега не отговарят на запитванията на Ройтерс за коментар.

В новия списък на санкционираните лица и фирми на Държавния департамент попадат също руско държавно железопътно предприятие, членове на правителството, губернаторът на Московска област и негови близки. 

 

Американският държавен секретар Антъни Блинкън коментира наложените нови санкции като ги описа като мерки срещу основни лица от финансовия сектор на Русия и длъжностни лица от висок ранг.

Станете почитател на Класа