Русия предупреждава САЩ да не изпращат ракетни системи Patriot в Киев

Русия предупреждава САЩ да не изпращат ракетни системи  Patriot  в Киев
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    16.12.2022
  • Share:

Ако Съединените щати изпратят своите ракетни системи Patriot в Киев, това ще бъде още една провокативна стъпка, която може да доведе до непредвидими последици, предупреди руското посолство във Вашингтон в изявление в сряда.
"В САЩ е започнала информационна кампания за предполагаема подготовка за изпращане на най-съвременни системи за противовъздушна отбрана в Киев", казаха руските дипломати. „Ако тази информация бъде потвърдена, ще станем свидетели на още една провокативна стъпка от администрацията на САЩ, която може да доведе до непредвидими последици. Продължаващите доставки на оръжия само ще укрепят режима на Зеленски и ще го тласнат към нови престъпления срещу цивилни в Донбас, Херсонска и Запорожка области", подчертаха от посолството.
Според руските дипломати "Дори и без доставката на системите Patriot САЩ все повече се въвличат в конфликта в постсъветската република. Нараства потокът от оръжие, разширява се обучението на военнослужещите. Украинската армия се снабдява с разузнавателни данни. Все по-често се обсъжда изпращането на американски военни специалисти в зоната на бойните действия. Освен това граждани на САЩ участват в конфронтацията като наемници ", подчертаха те.
„Стратегията на Вашингтон нанася огромни щети не само на руско-американските отношения, но и създава допълнителни рискове за глобалната сигурност. Съединените щати са отговорни за удължаването и ескалацията на украинския конфликт", заключава руското посолство.
Вашингтон финализира плановете си да изпрати на Украйна система за противоракетна отбрана Patriot, съобщи по-рано CNN, позовавайки се на хора, запознати с въпроса. Говорителят на Пентагона Патрик Райдър отказа да потвърди доклада на CNN на 13 декември. Координаторът на Съвета за национална сигурност на САЩ за стратегически комуникации Джон Кърби заяви в сряда, че администрацията на САЩ не може да потвърди съобщенията в медиите за потенциални доставки на тези ракетни системи в Киев.
На свой ред говорителят на Кремъл Дмитрий Песков предупреди в сряда, че системите за противоракетна отбрана Patriot ще бъдат разглеждани като законни цели от руските въоръжени сили, ако Вашингтон ги достави на Киев.

Станете почитател на Класа