Сенатът гласува забрана за TikTok на устройства, собственост на правителството на САЩ

Сенатът гласува забрана за TikTok на устройства, собственост на правителството на САЩ
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    16.12.2022
  • Share:

Сенатът на САЩ гласува законопроект, който забранява на федералните служители да използват притежаваното от Китай приложение за споделяне на видео TikTok, на устройства, собственост на правителството.
Законопроектът все още трябва да бъде одобрен от Камарата на представителите на САЩ, преди да отиде при президента Джо Байдън за одобрение. Камарата на представителите ще трябва да приеме законопроекта на Сената преди края на настоящата сесия на Конгреса, която се очаква следващата седмица.
Гласуването е последното действие от страна на американските законодатели за репресии срещу китайски компании на фона на опасенията за националната сигурност, че Пекин може да ги използва, за да шпионира американците.
Действията на Сената идват, след като тази седмица Северна Дакота и Айова се присъединиха към нарастващия брой щати забранили на държавни устройства TikTok, собственост на ByteDance, на фона на опасения, че данните могат да бъдат предадени на китайското правителство.
Много федерални агенции, включително отбраната, вътрешната сигурност и държавните департаменти, вече забраняват TikTok на устройства, притежавани от правителството. „TikTok е основен риск за сигурността на Съединените щати и няма място в правителствените устройства", каза сенатор Хоули.
На изслушване миналия месец директорът на ФБР Крис Рей каза, че операциите на TikTok в САЩ пораждат опасения за националната сигурност.
TikTok отговори, че опасенията са до голяма степен подхранвани от дезинформация и ще са щастливи да се срещнат с политици, за да обсъдят практиките на компанията.
„Разочаровани сме, че толкова много щати се хващат да въведат политики, основани на неоснователни лъжи за TikTok, които няма да направят нищо за напредъка на националната сигурност на Съединените щати", каза компанията.

Станете почитател на Класа