Учените симулираха „бейби“ червеева дупка, без да разкъсват пространството и времето

Учените симулираха „бейби“ червеева дупка, без да разкъсват пространството и времето
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    02.12.2022
  • Share:

То е опора на научната фантастика, мъничко е и не съществува във физическото пространство, но изследователите казват, че са създали това, което теоретично е известно като червеева дупка.
Изследователите обявиха, че са симулирали две миниатюрни черни дупки в квантов компютър и са предали съобщение между тях през нещо, което се равнява на тунел в пространство-времето. Те разказаха, че въз основа на телепортираната квантова информация изглежда се е появила проходима червеева дупка, но че в експеримента не е физически създадено разкъсване на времето и пространството.
Червеевата дупка – разрив в пространството и времето – се смята за мост между два отдалечени региона във Вселената. Учените ги наричат мостове Айнщайн-Розен на името на двамата физици, които са ги описали: Алберт Айнщайн и Нейтън Розен.
„Прилича на патица, ходи като патица, кряка като патица. Това е, което можем да кажем на този етап – че имаме нещо, което по отношение на свойствата, които разглеждаме, изглежда като червеева дупка", каза физикът и съавтор на изследването Джоузеф Ликен от Fermilab, американската лаборатория по физика на елементарните частици с ускорител.
Физикът от Калифорнийския технологичен институт Мария Спиропулу, съавтор на изследването, го описва като „притежаващо характеристиките на бейби червеева дупка". Тя сега се надява да създаде „детска и възрастна червееви дупки стъпка по стъпка". Динамиката на червеевата дупка е наблюдавана на квантово устройство в Google, наречено Sycamore quantum processor.
Експерти, които не са участвали в експеримента, предупредиха, че е важно да се отбележи, че физическа червеева дупка всъщност не е създадена, но отбелязаха бъдещите възможности.
Даниел Харлоу, физик от Масачузетския технологичен институт, каза пред New York Times, че експериментът се основава на моделиране, което е толкова просто, че може да бъде изследвано с молив и хартия.
„Бих казал, че това не ни учи на нищо за квантовата гравитация, което вече не сме знаели. От друга страна, мисля, че е вълнуващо като техническо постижение, защото ако дори не можем да направим това (а досега не можехме), тогава симулирането на по-интересни теории за квантовата гравитация със сигурност ще бъде изключително", пише Харлоу.
Самите автори на изследването изясниха, че учените все още са далеч от възможността да изпращат хора или други живи същества през такъв портал. „Експериментално, за мен ще ви кажа, че е много, много далеч. Но това е огромен скок", каза Спиропулу пред репортери по време на видео брифинг.
Такива червееви дупки са в съответствие с общата теория на относителността на Айнщайн, която се фокусира върху гравитацията, една от основните сили във Вселената. Терминът „червеева дупка" е измислен от физика Джон Уилър през 50-те години на миналия век.
„Тези идеи съществуват от дълго време и са много мощни идеи. Но в крайна сметка ние сме в експерименталната наука и се борим от много дълго време да намерим начин да изследваме тези идеи в лабораторията. И това е наистина вълнуващото. Това не е просто. Това е начин действително да разгледаме тези много фундаментални проблеми на нашата вселена в лабораторна среда" каза Ликен.

Станете почитател на Класа