ООН: Cop27 трябва да проправи пътя за „парижки момент за биоразнообразието“

ООН:  Cop27 трябва да проправи пътя за „парижки момент за биоразнообразието“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    13.11.2022
  • Share:

Резултатът от Cop27 ще бъде от решаващо значение не само по отношение на справянето с климатичната криза, но и за осигуряването на бъдеще за природата, каза ръководителят на отдела за биоразнообразие на ООН, очертавайки плановете за „Парижки момент за биоразнообразието" на Cop15 в Монреал през декември.
„Очевидно светът вика за промяна, наблюдавайки как правителствата се стремят да излекуват отношенията ни с природата, с климата. Учените ни казаха недвусмислено че изменението на климата и загубата на биоразнообразие са неразривно свързани и затова гледаме на рамката за Cop15 като на практика Парижки момент за биоразнообразието", каза Елизабет Марума Мрема, изпълнителен секретар на Конвенцията за биологичното разнообразие (CBD), на брифинг за медиите.
В Париж през 2015 г. правителствата се споразумяха за правно обвързващи цели за ограничаване на покачването на глобалната температура за първи път, като се ангажираха да задържат глобалното затопляне до доста под 2C, със стремеж да не надхвърля 1,5C над прединдустриалните нива.
На срещата на върха Cop15 през декември, организирана от Китай, но с домакин Канада, се очаква правителствата да договорят споразумение на ООН за спиране на унищожаването на естествения свят. Висши служители предупредиха, че споразумението за природата – Конвенцията за биологичното разнообразие на ООН – зависи от силните ангажименти за климата.
Дейвид Купър, заместник изпълнителен секретар на CBD, каза, че климатичната криза е един от основните двигатели на намаляването на биоразнообразието. „Ако нямаме успешни резултати в климатичния процес, то не можем да задържим и обърнем загубата на биоразнообразие. Ние зависим от успеха на конференцията за климата, но те също зависят от успеха на конференцията за биоразнообразието", каза той.
Държавни и правителствени ръководители не се очаква да присъстват на Cop15, каза Мрема. Това потвърждава съобщенията от миналия месец, че Китай не е поканил световни лидери, с предположения, че Пекин омаловажава важната среща, за да не постави в неудобно положение китайския президент Си Дзинпин, чието присъствие не се очаква на конференцията.
Мнозина изразиха опасения, че отсъствието на световни лидери ще намали значението на Cop15, което вече се сблъсква със Световната купа по футбол. Но Мрема каза: „Мисля, че трябва да сме оптимисти. Лидерите са поели своите ангажименти. Нуждаем се от тях наистина да ръководят и инструктират своите преговарящи да дойдат в Монреал с отворен ум, готови да постигнат консенсус."
Двадесет и една цели са в процес на преговори, включително защита на 30% от сушата и морето до 2030 г., намаляване на скоростта на въвеждане на инвазивни видове наполовина, намаляване на пестицидите с две трети и премахване на пластмасовите отпадъци.
Други проекти на цели включват насочване на бизнеса да разглежда и докладва за въздействието си върху биоразнообразието и да създаде рамка за намаляване на това въздействие. Има също планове за увеличаване на средствата, изразходвани за опазване на биоразнообразието – от всички източници, публични и частни – до най-малко 200 милиарда долара годишно и пренасочване на вредните за околната среда селскостопански субсидии.
Светът договаря цели за биоразнообразието веднъж на десетилетие и правителствата ще ги съгласуват на Cop15 през декември след повече от две години забавяне заради пандемията.

Станете почитател на Класа