Великобритания и ЕС ще изолират Русия на срещата на Г-20 в Индонезия

Великобритания и ЕС ще изолират Русия на срещата на Г-20 в Индонезия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    13.11.2022
  • Share:

Обединеното кралство и ЕС ще бойкотират руската делегация на срещата на върха в Бали на Групата на двадесетте (G20) следващата седмица, според The Daily Telegraph.
Позовавайки се на представители на ЕС, вестникът съобщи в петък, че Лондон и Брюксел планират да организират напускане, когато руските делегати говорят.
„Обединеното кралство не желае да се координира с ЕС по отношение на външната политика като цяло, но по този въпрос имаме една и съща цел и взаимно укрепваме усилията си", цитира Daily Telegraph говорител на службата за външни работи на ЕС. Вестникът отбелязва, че на срещата на върха Обединеното кралство и ЕС ще призоват Русия да деескалира украинския конфликт.
Европа обаче смята, че всеки призив за деескалация, отправен към Русия, може да не бъде отразен в заключителното изявление на срещата поради позициите на Москва и Пекин. Представителят на ЕС описа руско-китайското сътрудничество като „приятелство без граници".
Срещата на Г-20 ще се проведе в индонезийския Бали на 15-16 ноември. Руският президент Владимир Путин няма да присъства на срещата, а руската делегация ще бъде водена от външния министър Сергей Лавров. Лавров предизвика драматични сцени на предишни срещи на високо равнище, като напусна срещата на външните министри, след като каза на колегите си, че руската инвазия в Украйна не е отговорна за глобална гладна криза и че санкциите, предназначени да изолират Русия, са равносилни на обявяване на война.
Световните лидери дори няма да участват в официална „семейна снимка", поради широко разпространеното неудобство от присъствието на Русия на срещата на върха.
Традиционно е световните лидери да стоят заедно за встъпителна снимка в началото на срещите на върха, обикновено източникът на интересна динамика, докато лидерите са рамо до рамо и се поздравяват публично.
Президентът на Украйна Володимир Зеленски е поканен да говори виртуално на срещата. Той беше казал, че няма да участва, ако Путин присъства.

Станете почитател на Класа